Vijesti
Politika
Mogu li Izetbegović i Radončić i dalje zajedno?
13.01.2016. 13:00
Izvor: Moje Vijesti
Mogu li Izetbegović i Radončić i dalje zajedno?
''Ja mislim da će ova koalicija potrajati'' – uvjerava javnost Bakir Izetbegović, predsjednik SDA uz pojašnjenje da Fahrudin Radončić i SBB, bez obzira što će se događati, ostaju u koaliciji sa SDA.

''Mi nastavljamo koaliciju nezavisno od osobnih odnosa Bakira Izetbegovića i mene'' – uvjerava javnost Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a uz pojašnjenje da je SDA velika stranka koja je dobila više glasova od svog predsjednika.

I jedan i drugi ovo su izjavili nakon što je uhapšen sekretar Ministarstva sigurnosti BiH Bakir Dautbašić, koji je i kandidat SBB-a za državnog ministra prometa i komunikacija. Dautbašić je osumnjičen da je ometao istragu protiv Nasera Keljmenidija i istragu o ubistvu Ramiza Delalića Ćele, piše Dnevni list.

Nakon što su se godinama međusobno teško optuživali za kriminal, politička ubistva, pljačku države i još svašta drugo, Izetbegović i Radončić u oktobru prošle godine su se pomirili, a njihove stranke su sklopile koaliciju i sve je to odmah proglašeno historijskim događajem za BiH, posebno Bošnjake.

Saopćili su da idu zajedno kako bi deblokirali BiH i poveli državu u reforme i blagostanje.

Bez obzira na sve što su kazali, posebno javne pohvale koje su međusobno izmijenjali, rupe u odnosima između Izetbegovića i Radončića nisu pokrivene čvrstim mostovima, reklo bi se da nisu ni potpuno zakrpljene.

Razlog: nije baš lako međusobno nepovjerenje i neiskrenost preko noći pretvoriti u povjerenje i iskrenost bez obzira koliko puta njih dvojica razgovarali u četiri oka i bez obzira na interese države i građana zbog kojih su, kako su izjavljivali, sklopili koaliciju.

U posljednjih petnaestak dana Izetbegović i Radončić imali su nekoliko sastanaka iza zatvorenih vrata o kojima nisu obavještavali ni svoje stranke ni javnost, a kako saznajemo jake iskre sijevnule su uoči novogodišnjih praznika.

Razlog: Vijeće ministara.

SBB je nakon izlaska DF-a iz koalicije sa SDA-om dobio pozicije državnog ministra prometa i komunikacija i zamjenika ministra obrane. Prvo je iz SBB-a saopćeno da će Radončić biti ministar, a Bakir Dautbašić zamjenik ministra odbrane, a njihova imenovanja najavljivana su za 10. decembar prošle godine.

Onda je došlo je iznenadnog preokreta – Radončić je saopćio da neće u Vijeće ministara i da će Dautbašić biti ministar prometa i komunikacija, a Sead Jusić zamjenik ministra obrane.

Vijeće ministara i dalje je bez dvojca iz SBB-a i neizvjesno je kada će ih dobiti, a sada je pod upitnikom hoće li Dautbašić proći sigurnosne provjere koje radi SIPA s obzirom da Tužiteljstvo BiH protiv njega vodi istragu i da je po njegovom nalogu prekjučer uhapšen.

U međuvremenu, Radončić je kazao da je Vijeće ministara „anemičan organ“ i da je „dio porodičnog klana“ što nije ništa drugo nego teška i ozbiljna optužba na račun državne vlade i njenog prvog čovjeka Denisa Zvizdića koji je potpredsjednik SDA i čiji rejting u domaćoj javnosti i međunarodnoj zajednici sve više vidno raste.

Inače, Radončić tvrdi da mu već dugo državni tužitelj Dubravko Čampara podmeće afere, a slika postaje jasnija kada se zna da je njegov brat Aljoša Čampara federalni ministar unutarnjih poslova i da su njih dvojica u porodičnoj vezi sa Zvizdićem, piše Dnevni list.

Zbunjeno članstvo

Ovakve optužbe Čampare i Zvizdić ne komentiraju niti uopće ulaze u javnu polemiku s Radončićem što njemu svakako ne ide u prilog. Istovremeno, sve to izaziva priličnu zbunjenost u rukovodstvima obje stranke, a posebno među članstvom.

Kako stvari stoje, sada dva pitanja traže i čekaju hitan i konkretan odgovor. Prvo glasi je li Vijeće ministara postalo talac političkih ucjena i obračuna i koliko se takva situacija održava na realizaciju reformske mape puta BiH, a drugo mogu li Izetbegović i Radončić ostati zajedno?

Obojica su prekjučer kazali da je koalicija SDA-SBB neupitna, istovremeno uzimajući sebi za pravo da se kao političari upliću u rad pravosudnih, policijskih i sigurnosnih institucija što je nedopustivo i što se može protumačiti kao direktno miješanje politike.

Da s druge strane i dalje škripi u odnosima između Izetbegovića i Radončića saopćio je predsjednik SBB-a napomenom da „dvije stranke nastavljaju svoju koaliciju nezavisno od ličnih odnosa Izetbegovića i mene“.

Ako ta škripa, usprkos stalnom „podmazivanju“, postane još glasnija sigurno je da će imati goleme posljedice po odnose između dvije stranke.

Povrh svega, nije teško razaznati da Radončić prekjučerašnjom izjavom na neki način vješto odvaja Izetbegovića od kompletnog SDA makar to pakirao u osobne odnose sa šefom SDA.

U nekim političkim krugovima u Sarajevu još od sredine prosinca može se čuti da neće biti iznenađenje ukoliko ponovno dođe do preslagivanja parlamentarne većine i novih rekonstrukcija vlada, a jučer da bi „slučaj Dautbašić“ SBB-u mogao poslužiti kao izlazna strategija jer SDA nije udovoljila svemu što je SBB tražio i traži.

Može se čuti i da bi vrh SDA novonastalu situaciju mogao iskoristiti za „usisavanje“ SBB-a, odnosno dobrog dijela njegovog rukovodstva i članstva pogotovo što se tihi rat između ove dvije stranke vodi zbog pravosuđa.

Koliko novonastala situacija odgovara ličnim interesima šefova SDA i SBB-a i hoće li ko koga potopiti, moglo bi iz poteza koje će oni povući postati jasnije do kraja mjeseca, posebno kada se radi o liderskoj poziciji u bošnjačkom narodu koja već dugo traje.