Vijesti
Politika
Senad Šepić
Sarajevo ne smije izgubiti Vojnu bolnicu, ovaj slučaj nije trebao SDA
15.01.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Sarajevo ne smije izgubiti Vojnu bolnicu, ovaj slučaj nije trebao SDA
Pljačka koju su izvršili pripadnici Specijalne policije RS-a pokazuje da se kriminal uvukao u sve sfere života, rekao je Senad Šepić, zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u gostovanju na N1.
Upravo zbog ovakvih događaja, smatra Šepić, mora se prestati sa kritikovanjem i vršenjem pritiska na rad Tužilaštva i Sud BiH zato što rade svoj posao.
"Treba dati svaku moralnu i objektivnu podršku institucijama, kao što su Tužilaštvo ili Sud, i pustiti ih da rade svoj posao, a eventualno ih kritikovati tek onda kada ne budu radili svoj posao".
Zastupnik se osvrnuo i na slučaj hapšenja sekretara ministarstva sigurnosti Bakira Dautbašića, inače kandidata SBB-a za ministra saobraćaja i komunikacija.
"Vrlo je upitno to što će Vijeće ministara BiH razmatrati imenovanje na funkcije državnog ministra čovjeka protiv kojeg je pokrenuta istraga".
Šepić je u Predstavničkom domu PS BiH inicirao razmatranje "Informacije o pojavama i stanju vršnjačkog nasilja i nasilja među djecom u BiH sa prijedlogom mjera" koja bi se pred poslanicima trebala naći početkom februara.
On je naveo da je dopis o ovome pitanju uputio na sjednici 30. decembra 2015. godine i 6. januara 2016. poslao još jednu urgenciju Vijeću ministara BiH da dostave materijale koji bi bili neophodni za raspravu u Parlamentu.
"Svi smo užasnuti događajima u vezi Mahira Rakovc i zatražio sam raspravu o tome. Mislim da je Predstavnički dom najznačajnije tijelo gdje bi se ovaj slučaj i druge najbitnije stvari trebale raspravljati. Moramo vidjeti šta društvo može uraditi da se ne desi novi Mahir", rekao je Šepić.
Na kraju Šepić je dao svoje viđenje situacije oko gašenja Opće bolnice "Abdulah Nakaš" u čije prostorije bi se navodno trebala useliti Vlada Federacije BiH.
"Reforma zdravstva se davno trebala uraditi, ali ne na ovaj način. Sarajevo ne smije izgubiti jednu instituciju kao što je bivša Vojna bolnica i mislim da ovakva jedna priča nije trebala niti gradu, a niti stranci kojoj pripadam", zaključio je Šepić.