Vijesti
Politika
Politički analitičari tvrde
Politički sukobi u oba entiteta BiH dostižu vrhunac
18.01.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Politički sukobi u oba entiteta BiH dostižu vrhunac
Opća politička i društvena kretanja u zemlji su takva da bi 2016. mogla da bude godina velikih iskušenja, možda i najteža dosad, ocjena je političkih analitičara i eminentnih profesora iz BiH, koji dugo prate domaću političku scenu.
Naime, posljednji verbalni rat u RS između predstavnika Saveza za promjene i predsjednika RS, kao i situacija opće napetosti i nepovjerenja među političkim partnerima u FBiH, ali i u odnosima s državnim pravosuđem, navode na zaključak da nas očekuju iznimno turbulentni proljeće i ljeto.
Pogotovo jer je riječ o izbornoj godini (lokalni izbori su u oktobru), u kojoj se sve glasnije najavljuje i mogućnost prijevremenih parlamentarnih izbora u RS, već u martu.
Sarajevski profesor Enver Kazaz u svojim predviđanjima ide i korak dalje, ne isključujući mogućnost i sukoba, iako, kako kaže, nije baba gatara i nema vidovnjačke sposobnosti.
"U FBiH taman kad smo pomislili da je sukob Izetbegović - Radončić završen, otvorilo se cijelo političko podzemlje. To rade sudovi, tužilaštva, obavještajne strukture... Ukratko, politička kanalizacija u kojoj je očigledno samo jedno - da moćnici nisu birali sredstva kako da dođu na vlast", ističe Kazaz.
Kada je, pak, riječ o situaciji u RS, ovaj profesor predviđa intenziviranje sukoba između režima i opozicije.
"Dodik će morati da radikalizira svoju priču o secesiji, i u njegovom padu, koji je izvjestan, moguće je pokretanje širih, ne samo političkih sukoba", smatra Kazaz.
Slavo Kukić, univerzitetski profesor iz Mostara, koji je ranije bio i kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara, kaže da u ovom trenutku u BiH niko nije usmjeren na razvoj i stvaranje novih radnih mjesta.
"Svi su koncentrirani oko toga ko su prijatelji, a ko izdajnici naroda", ističe on.
Smatra da će se ova vrsta političke konfrontacije sve više zaoštravati kako se budu bližili lokalni izbori.
"Mislim da će je poticati Dodik. No, ta vrsta konfrontacije će se zaoštravati i u FBiH, jer je ljubav koja sada postoji između Izetbegovića i Radončića vrlo krhka i neiskrena. Po svemu sudeći, vrlo je teško pretpostaviti da bi izdržala sljedeća tri-četiri mjeseca", zaključuje on.
Smatra da na predstojeće izbore s najvećim stepenom mirnoće može da izađe Dragan Čović, lider HDZ BiH, jer je njegova pozicija sada neupitna.
Mišljenje Tanje Topić, političkog analitičara iz Banjaluke, donekle se razlikuje, budući da su, kako kaže, aktuelna politička trvenja i žestoke konfrontancije nešto već viđeno.
Topićeva navodi kako je očito da posljednjih godina u BiH dominiraju politike koje uporište temelje na sukobima.
"Svjedoci smo stalnih verbalnih sukoba, vrijeđanja, povišenih temperatura. Taj intenzitet je uvijek različit i uvijek se povećava kako se približavaju pojedini izbori. Iako se meni čini da je ovo nešto već viđeno, svakako ne možemo očekivati ništa dobro", zaključuje ona.