Vijesti
Politika
BiH ne treba "brzopleta" aplikacija za status kandidata u EU
21.01.2016. 13:00
Izvor: Moje Vijesti
BiH ne treba "brzopleta" aplikacija za status kandidata u EU
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prenio je danas ambasadoru Italije u Bosni i Hercegovini Ruggeru Corriasu spremenost tog bh.entiteta da da svoj doprinos na evropskom putu BiH te iznio stav da se RS zalaže da BiH što skorije dobije status kandidata, ali uz razumjevanje da aplikacija za taj status mora biti kredibilna.

Entitetski predsjednik je rekao da ne treba žrtvovati dobre odnose s Evropom „brzopletom i nekredibilnom aplikacijom, tom poslu treba pristupiti ozbiljno rješavanjem prije svega mehanizma koordinacije i prilagođavanjem Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju“.

"Pri tome treba iskoristiti dobre namjere Evrope da se gubici koji će proizaći na ovom putu budu sanirani dogovorom, putem direktne podrške budžetu i kroz IPA fondove", naveo je Dodik.

Naglasio je „da utrkivanje i brzopletost BiH političara ko će podnijeti aplikaciju ne treba da nas dovede u situaciju da aplikacija na neki način ne bude prihvaćena“, saopćeno je iz kabineta entitetskog predsjednika.

Aplikacija je kredibilna ako se kroz reformu u oblasti ekonomije što hitnije ispune uslovi za mehanizam koordinacije čijem usvajanju RS daje punu podršku.