Vijesti
Politika
Podnošenje aplikacije za članstvo u EU ima unutrašnji politički značaj
05.02.2016. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Podnošenje aplikacije za članstvo u EU ima unutrašnji politički značaj
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić smatra da podnošenje aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji ima unutrašnji politički značaj u BiH, s obzirom na to da je potrebno stvoriti utisak da se država kreće naprijed u procesu pristupanja.

On je u intervjuu za novi broj magazina "Dani" kazao da zastoj na tom putu može produbiti unutrašnju političku krizu.

''Ja smatram pozitivno inicijativu za podnošenje aplikacije, bez obzira na to da li će je proglasiti kao kredibilnu ili ne'' - istakao je Bosić.

''Kredibilna'' znači, kako je pojasnio, da je podnesena onda kada je Unija dala odobrenje za to.

''Aplikacija za prijem u EU je pisani zahtjev koji će nadležna tijela razmatrati. Ne vidim razlog zbog čega bilo koja država ne bi mogla izraziti zvaničnu želju da bude članica'' - naveo je Bosić.

Dodao je da o tom zahtjevu odluku moraju donijeti sve članice konsenzusom, kada budu spremne za to i kada BiH bude u stanju da bude kredibilan kandidat.

''Koliko sam čuo, Holandija je kao predsjedavajuća EU prihvatila da primi aplikaciju BiH, ali je evidentno da rezerve imaju neke druge članice Unije'' - naglasio je Bosić.

On lično smatra da 15. februara treba predati prijavu za prijem u EU.

''Vjerujem da će Njemačka i Velika Britanija shvatiti unutrašnju potrebu BiH za tim činom'' - kazao je, između ostalog, Bosić za "Dane".