Vijesti
Politika
Maureen Cormack
Sada treba uslijediti provedba stvarnih reformi
19.02.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Sada treba uslijediti provedba stvarnih reformi
Američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack čestitala je Bosni i Hercegovini na predaji aplikacije i istaknula je da je ovo vrlo važan korak za BiH.
''Svi znamo da ono što treba da uslijedi jesu stvarne reforme, odnosno provedba stvarnih reformi.
Sljedeći korak u procesu priključenja jeste proces popunjavanja upitnika, zatim mora postojati potpuna suglasnost u vezi sa mehanizmom koordinacije i adaptacija sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.
Pošto će korist od svega toga što se uradi biti ogromna i značajna, nadam se da će političari biti zaista spremni da rade na tome'' - kazala je Cormack u intervjuu za današnje "Oslobođenje".
Ona smatra da je jedna od koristi cijelog tog procesa borba protiv korupcije. Naglašava da transparentno poslovno okruženje omogućava borbu protiv korupcije i eliminira korupciju, jer, moderne firme, moderne kompanije ne dozvoljavaju korupciju.
''Mi sarađujemo sa pravosudnim sistemom, radimo kroz institucije, radimo sa sudovima, sa uredom tužioca, da pomognemo pravosudnom sistemu, da identificira unutarnje slučajeve ili pojave korupcije, a onda da se gradi i izgrađuje tako da je u stanju da se bori i da procesuira slučajeve korupcije. I da ih dovodi do kraja.
Ključ je najviši nivo profesionalizma u pravosuđu i zaista sprečavanje političkog miješanja u pravosudne procese. Također pokušavamo, kroz programe USAlD-a, da podignemo svijest u javnosti da korupcija nije normalna pojava koju treba prihvatiti ''- kazala je Cormack.