Vijesti
Politika
Fijasko Denisa Zvizdića na konferenciji u Londonu!
25.02.2016. 12:00
Izvor: Moje vijesti
Fijasko Denisa Zvizdića na konferenciji u Londonu!
Ako je suditi prema onome što je u ime naše države konkretno potpisano ili dogovoreno u Londonu, na velikom investicijskom samitu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), onda se turneja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića u glavnom gradu Velike Britanije može smatrati apsolutnim fijaskom.

O svojoj posjeti samitu EBRD-a danas bi on na konferenciji za novinare trebao izvijestiti javnost, ali je već sada jasno da Zvizdić s čelnicima EBRD-a te drugim svjetskim investitorima nije ništa konkretno dogovorio, a kamoli šta potpisao.

O tome, naime, u saopćenjima odaslanim javnosti tokom njegove posjete Londonu nema ni riječi, piše Dnevni avaz.

Anemična slika

Sve što je Zvizdić tamo uradio, kako piše u njegovim saopćenjima, svelo se na to da je prve ljude EBRD-a upoznao s činjenicom da je BiH predala aplikaciju za članstvo, da ispunjava uvjete iz Reformske agende te da želi 2019., ne zna se na osnovu čega, biti domaćin naredne godišnje konferencije EBRD-a.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić razgovarao je otprilike s istim ljudima u Londonu. On se, međutim, za razliku od Zvizdića, u svoju državu ne vraća praznih ruku.

O tome govori vijest kako je dogovoreno da će EBRD finansirati najvažniji infrastrukturni projekt srbijanske prijestonice vrijedan 20 miliona eura, a tiče se gradnje nove glavne autobuske stanice.

Neuspjeh prvog čovjeka Vijeća ministara BiH u Londonu samo je nastavak njegove neuspješne politike koju vodi na državnom nivou.

Izuzetak od anemične slike državne vlade, za koju je apsolutno odgovoran predsjedavajući, ponajviše je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, koji je u dosadašnjem trajanju mandata za državu bio višestruko korisniji od svog nominalnog šefa Zvizdića.

Ne samo što Zvizdić, za razliku naprimjer od članova Predsjedništva BiH, nije pokazao nikakvo liderstvo, makar na polju ekonomije, niti je barem pokušao da predstavlja stabilizirajući faktor ili kohezivni element između bošnjačkog, hrvatskog te srpskog korpusa, nego se on svojim djelovanjem pokazao više kao remetilački faktor.

Prvo je to demonstrirao kod nepotrebne tajnosti u donošenju Reformske agende, a onda, još drastičnije, u slučaju donošenja i objavljivanja mehanizma koordinacije. Desilo se to, praktično, na netransparentan način, a da o tome ne znaju ništa ni institucije ni javnost.

Bez podrške

Ali, Zvizdićev neuspjeh na najodgovornijoj državnoj poziciji, pri čemu on na loš način troši tzv. bošnjački mandat na toj poziciji, nije iznenađenje ako se zna da jedina referenca koju ima aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara BiH jeste da je "kućni prijatelj" s liderom SDA Bakirom Izetbegovićem, a što on vrlo često i ističe.

Zvizdić zapravo ne uživa ni podršku cijelog Kluba SDA u Predstavničkom domu Državnog parlamenta te se, umjesto na proevropske snage unutar stranke, oslanja na parastranačke, parapolicijske strukture te porodične klanove radikalnog dijela SDA.