Vijesti
Politika
Koliko zaista iznose mjesečna primanja federalnih parlamentaraca?
01.03.2016. 12:00
Izvor: Moje Viejsti
Koliko zaista iznose mjesečna primanja federalnih parlamentaraca?
Federalni parlamentarci “skresali” su svog kolegu Dennisa Gratza, zastupnika Naše stranke, pa mogu biti mirni i mirno spavati naredne tri godine – njihova novčana primanja neće biti skresana i jedino mogu biti povećana.

Gratzov prijedlog da se profesionalnim zastupnicima Zastupničkog doma Parlamenta Federacije ukine mjesečni paušal od 630 maraka, glatko su odbili parlamentarci iz SDA, HDZ –a i SBB-a.

Paušal se knjiži i isplaćuje na ime “povećanih materijalnih troškova koje zastupnici imaju u obavljanju svoje dužnosti” i uz redovnu plaću dobivaju ga svakog mjeseca 83 od ukupno 98 zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta Federacije.

Gratzov zahtjev za ukidanje te vrste privilegije temeljio se na činjenici da su time zastupnici dvostruko nepotrebno plaćeni jer imaju redovne i visoke plaće.

Zastupnik SBB-a Munib Jusufović odbija i nikako ne prihvata da su „plaće zastupnika od 2.400 maraka previsoke“, piše Dnevni list.

Koliko i zaista iznose mjesečna primanja parlamentaraca?

Osnovne plaće profesionalnih zastupnika kreću se od 2.500 do 3.500 maraka, zavisno od koeficijenta i minulog rada koji se obračunava za svakog od njih pojedinačno.

Svakoj plaći treba dodati paušal, naknadu za topli obrok, naknadu od oko 500 maraka mjesečno za odvojeni život, imaju pravo i na naknadu za smještaj od 150 maraka mjesečno, pravo na naknadu troškova za mjesečno četiri posjete porodici u dane vikenda, naknade za rad u komisijama…

Kada se sve sabere, mjesečna primanja profesionalnih zastupnika nisu ispod 4.000 maraka što znači da su gotovo pet puta veća od prosječne plaće.

Uzgred, prosječna mjesečna plaća u Federaciji u kojoj živi 389.000 nezaposlenih, iznosi oko 830 maraka.

Kada bi se začeprkalo ispod tog pukog statističkog podatka, došlo bi se do činjenice da je za stotine hiljada zaposlenih takva plaća samo pusti san.

U kategoriju nezaposlenih ne spadaju građani koji mjesečno zarade 208 maraka pa ispada da ljudi pristojno mogu živjeti s takvim primanjem.

Stroga tajna

Da li zastupnici rezultatima rada opravdavaju svoja visoka primanja?

Osim njih samih, ne postoji niko ko bi to potvrdio. Primjerice, Zastupnički dom Parlamenta Federacije u prošloj godini održao je pet redovnih i deset vanrednih sjednica i na njima su zastupnici proveli ukupno nešto manje od 94 sata.

Gdje su bili, šta su radili i uradili ostalo vrijeme, jedino oni znaju. U svakom slučaju, oni ne dijele sudbinu građana koji su im svojim glasovima na izborima dali povjerenje da ih predstavljaju u Parlamentu Federacije.

Tokom izborne kampanje svi su pričali i tvrdili da će sve privilegije dužnosnika, uključujući i mjesečna primanja, biti ukinute.

Sada se ispostavlja da se radilo samo o obećanju koje nikada neće biti izvršeno. I članovi Vlade Federacije zaštitili su svoja primanja pa su, primjerice, sami sebi i svojim savjetnicima povećali naknadu za odvojeni život na 300, odnosno 250 maraka mjesečno s objašnjenjem da je to usklađivanje sa „statusom zastupnika“.

Uz to, sedam federalnih ministara, članova Upravnog odbora fondacije „Odraz“, odlučili su da na ime mjesečne naknade dobivaju i po 800 maraka.

Federalni revizori već godinama upozoravaju da ima puno mutnog u obračunavanju i isplati paušala zastupnicima, ali i nekim drugim njihovim novčanim primanjima.

Primjerice, prema važećim odredbama, svakom zastupniku paušal se mora umanjiti za deset posto po svakom zasjedanju Zastupničkog doma kojem ne prisustvuju. Prema nalazima revizora, uopće se ne vodi adekvatna evidencija o prisustvu zastupnika na poslu na osnovu koje se onda vrši obračun i isplata te i nekih drugih naknada!

Uostalom, mjesečna primanja zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i dalje su stroga tajna i kriju se od birača.

Zanimljivo je da je potpuno drugačija situacija u Domu naroda Parlamenta BiH – na kraju svakog tromjesečja javno se objave primanja izaslanika.