Vijesti
Politika
Nermin Nikšić
Ni Tito se ne bi snašao u ovakvoj BiH
03.03.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Ni Tito se ne bi snašao u ovakvoj BiH
Gostujući u emisiji Pressing na N1, lider SDP-a Nermin Nikšić izjavio je da Dragan Čović u javnosti priča o BiH, i da svi to rade, ali djela nisu skladna priči.
"To je priča za BiH i međunarodnu zajednicu. Ono što rade ne govore o tome, i u tom pravcu".
Komentarisao je sastanke Dodika i Čovića u Trebinju.
"Biće interesantno šta će se tu dešavati. Ne želim da špekulišem, mada možemo pratiti tvrdnje medija koje su bliske strankama. Najavljuje se rekonstrukcija u Vijeću ministara. Vidjet ćemo, mada mene to ne bi moglo iznenaditi. Vladu RS čini SNSD, a na državnom nivou je to Savez za promjene, koji nema uticaja na vlast u RS", kaže.
Pomenuo je stalne tenzije i međusobna optuživanja ova dva tabora.
Komentarisao je pomirenje na relaciji Fahrudin Radončić i Bakir Izetbegović.
"Ne znam, očito je da je koalicija i pomirenje došlo na neiskrenim osonovama. Imate onakve optužbe i sve to stavite na stranu zbog interesa. Insistirati na priči o bošnjačkom jedinstvu a ne na reformama je pogrešno. To pomirenje je zasnovano na ucjenama", kazao je.
Interesantni su bili odgovori u rubrici X-RAY, kratka pitanja i kratki odgovori.
Da li će se vratiti Valter: Simbolično pitanje, treba što prije.
Može li Josip Broz Tito promijeniti situaciju u BiH: Teško da bi se i on snašao ovdje. Nismo ispoštovali ono što nam je ostavio.
Može li građanska država postati realnost BiH: Ne vjerujem, ali sve ću kapacitete usmjeriti ka tome.
Da li će Velež preživjeti: Teško.
Bakir Izetbegović: Kao lider SDA imao je priliku da nastavi i unaprijedi nešto u pravcu jačanja BiH. To ne koristi tako. Potezi koje vodi idu ka podjeli BiH. Konačnu ocjenu dat će historija.
Fahrudin Radončić: Žao mi je svakoga ko se nađe u takvoj situaciji. Siguran sam da je mogao biti faktor.
Željko Komšić: Pokazao je da ima karizmu i podršku građana. Ima izvanredan rezultat, ne samo kao član SDP-a već i sa svojom političkom partijom.
Zlatko Lagumdžija: Imamo korektne odnose, vidimo se, popijemo kafu. Ispisao je historiju SDP-a, pravi je lider i patriota.
Milorad Dodik: Kontroverzna ličnost i osoba. Privatno i javno su dva različita svijeta. Volio bih da je pravi Dodik ovaj kojeg znam privatno, a ne ovaj iz javnosti. Karizmatičan je i prilagođava se politici na terenu.
Može li ljevica u BiH zadati jači udarac?
"Mislim da smo izvukli određene pouke iz izbornih rezultata. Dok smo bili podijeljeni nacionalne stranke su poentirale i afirmisale svoje rezultate", kazao je Nikšić u nastavku razgovora.
SDP i DF, kao i ostale ljevičarske partije će na narednim izborima izaći sa zajedničkim kandidatima za načelnike, tamo gdje se dogovore, potvrdio je Nikšić u programu N1.
"Možemo se dogovoriti gdje neko ima boljeg kandidata, ili da imamo zajedničkog. Da ne rasipamo glasove, ali da svako od nas izađe sa svojom listom", kaže Nikšić, dodavši da još nema imena u opticaju.
Nada se da će se zaboraviti ego lidera ljevice, i da će se učiniti sve da u tom pravcu. Kaže da ne postoji interes koji može biti iznad interesa države. Ta ideja, smatra Nikšić, treba građanima BiH.