Vijesti
Politika
Nakon izlaska DF-a iz Vijeća ministara mogao bi izaći i Savez za promjene
04.03.2016. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Nakon izlaska DF-a iz Vijeća ministara mogao bi izaći i Savez za promjene
Napredak BiH na evropskom putu je dobra vijest i dobro je što u Evropi postoje snage koje žele BiH bliže Uniji, izjavio je u emisiji “Puls” BN televizije Željko Komšić predsjednik Demokratske fronte.

''Odluka je ipak na zemljama članicama EU i ona će u svakom slučaju biti donesena u Briselu, bez obzira na sva ubjeđivanja domaćih političara. Nek' smo mi to uradili. Dobra je to stvar za BiH da postoji neko u Briselu i u nekim zemljama EU koji kažu hajde da povučemo BiH malo bliže nama. Ja zaista vidim izlaz za BiH u tim evroatlanskim integracijama. Druga je stvar šta to praktično znači. Da li ćemo mi zaista ući u razgovore i pregovore sa EU'' - ističe Komšić.

S druge strane, Komšić smatra, da je politička situacija u BiH najgora od završetka rata do danas i da predstavlja interesantan istorijski slučaj.

''Mi zapravo živimo situaciju u kojoj se, što je interesantan istorijski slučaj, rat pokušava završiti političkim sredstvima. Mislim na to, hoće li ova zemlja biti zemlja tri entiteta ili će ići ka nekoj integraciji'' - tvrdi Komšić.

Na pitanje ko želi treći entitet u BiH i ko su pomagači u toj namjeri, Komšić je označio predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, kao pomagača, a to mu je, kako tvrdi, lično rekao.

''Rekao sam mu (Bakiru Izetbegoviću) ti si kriv za ovo, šta ti god Čović traži ti mu daš ''- istakao je Komšić.

Svojim uspijehom smatra to što Milorad Dodik ne učestvuje u vlasti na nivou BiH, što je rekao i svom nekadašnjem kolegi iz Predsjedništva BiH Nebojši Radmanoviću.

''Ja sam njemu rekao, slušaj Nebojša, osam godina smo u Predsjedništvu zajedno i znamo sve, ali Milorad Dodik se popeo na glavu više ljudima. Niti ja tebi, i da hoću, ne mogu ukinuti Republiku Srpsku, niti ti meni možeš ukinuti BiH'' - kaže predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić.

On je rekao kako vjeruje da će nakon izlaska DF iz Vijeća ministara na to biti primoran i Savez za promjene.