Vijesti
Politika
Zašto Izetbegović neodređeno i mlako reaguje na Radončićeve optužbe
08.03.2016. 12:30
Izvor: Moje Vijesti
Zašto Izetbegović neodređeno i mlako reaguje na Radončićeve optužbe
Lider SBB Fahrudin Radončić uhapšen je 25. januara ove godine.

Određen mu je zatvorski pritvor. Na ročištu održanom u februaru kada je donesena odluka da uz mjere zabrane bude pušten u kućni pritvor Radončić je u sudnici prozvao “predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i dijelove SDA, za podmetanje i montiranje sudskog procesa”, piše novinska agencija Patria.

Nije ovo jedina optužba Radončića na račun Izetbegovića i dijela SDA.

Ne računajući period prije sklapanja koalicije, kada je Radončić Izetbegovića vrlo često etiketirao kao vođu bošnjačke mafije, Izetbegović se na udaru Radončića našao više puta i u samo posljednjih mjesec dana.

Zanimljivo je da na sve te optužbe Izetbegović nije odgovarao, a na insistiranja novinara da ipak komentariše optužbe Radončića, Izetbegović je najčešće odgovarao da ne zna na šta je Radončić konkretno mislio, kao i to da je on opredjeljen za koalciju SDA i SBB-a.

Barem je u javnosti djelovao smireno.

Već nakon hapšenja Radončića, Izetbegović je rekao da „ne bi želio da ovo bude neki pritisak na odluku Suda, ali osim što smo svi odgovorni za svoj posao, svi trebamo biti odgovorni za situaciju i stabilnost u Bosni i Hercegovini“, rekao je Izetbegović.

Također, Izetbegović je rekao da je Radončić zaslužio da se brani sa slobode. Nakon prvih optužbi Radončića da ga već duže vrijeme Tužilaštvo BiH ima na meti, odnosno da je cijeli slučaj osveta, zbog kompromisa da on bude kandidat SDA i SBB 2018. godine za člana Predsjedništva BiH jer se Bakir Izetbegović ne može kandidirati po treći put, Izetbegović je reagovao blago, tek demantijem da ne postoji dogovor o Radončiću kao zajedničkim kandidatom.

Čak i kada je Radončić vrlo oštro optužio Izetbegovića i Osmana Mehmedagića Osmicu, direktora OSA-e, za ubistvo Ramiza Delalića Izetbegović to nije želio komentarisati.

''Ne bih davao komentare u momentu kada nemamo Radončića da ga pitamo da li on stoji iza takvih riječi. Ne bih se upustio da takve stvari komentarišem'' - kazao je Izetbegović.

''Šta neko u jednom momentu pomisli ili eventualno kaže to, možda, i nije toliko važno. Važno je kuda to sve ide, kako se gospodin Radončić odnosi prema ovoj koaliciji, i kako se ta stranka odnosi prema koaliciji. A oni se odnose dobro, imali su danas Predsjedništvo SBB-a i dali su dobre, stabilizirajuće poruke, i takve će dobiti i s naše strane'' - kazao je Izetbegović.

''Ja iza toga ne stojim, to meni nije u interesu. Meni je u interesu dobar odnos sa gospodinom Radončićem i stabilnost u koaliciji'' - rekao je Izetbegović.

Lider SDA nije reagovao ni kada je u petak 4. marta, nakon što je zbog kršenja mjera zabrane ponovo vraćen u pritvorsku jedinicu Suda BiH, Radončić na ročištu u svom obraćanju ponovio da se radi o politički motiviranom procesu i potrebi jednog čovjeka koji je umislio da vodi dvije stranke.

''Ne mogu nagađati na šta je mislio, ali vidite da uporno ponavljamo naše opredjeljenje da sa SBB-om radimo na stabilizaciji prilika, na dovršetku implementacije dogovora. Ne mogu špekulirati na koga je mislio gospodin Radončić'' - dodao je lider SDA.

I prije nego je uhapšen, lider SBB-a javno je u intervjuima prozivao neke visoke stranačke funkcionere SDA da mu pakuju slučaj, imenujući konkretno Aljošu Čamparu i Asima Sarajlića. Potom je to isto ponovio i potpredsjednik SBB-a Mirsad Đonlagić, kada je lider stranke prvi put bio u pritvoru. On je Čamparu i Sarajlića javno označio kao one koji su pripremili hapšenje njegovog predsjednika.

''Ne slažu se gledišta SDA i SBB vezano za ulogu Aljoše Čampare, ali svako ima pravo na svoje gledište'' – rekao je Izetbegović dodajući:

''On je među prvima, na iznenađenje mnogih u SDA, predložio koaliciju sa SBB-om a sve ostalo su špekulacije.''