Vijesti
Politika
Članovi Predsjedništva BiH počeli službenu posjetu Hrvatskoj
09.03.2016. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Članovi Predsjedništva BiH počeli službenu posjetu Hrvatskoj
Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Hrvatske, danas je na Pantovčaku u Zagrebu uz najviše državne počasti dočekala Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića, članove Predsjedništva BiH.

Nakon intoniranja himni dvije zemlje, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović pozdravio je svečani stroj Vojske Hrvatske, a potom je počeo sastanak u uredu hrvatske predsjednice.

Ovim sastankom članovi Predsjedništva BiH počeli su dvodnevnu službenu posjetu Hrvatskoj.

Nakon razgovora sa Grabar-Kitarović, planiran je bilateralni sastanak delegacija dvije zemlje predvođenih ministrima vanjskih poslova Mirom Kovačem i Igorom Crnadkom.

Planiran je i svečani ručak, kojem će osim predsjednice Grabar-Kitarović, članova Predsjedništva BiH i delegacija, prisustvovati Tihomir Orešković, hrvatski premijer, sa potpredsjednicima Vlade Hrvatske, vjerski vjerodostojnici Hrvatske te predstavnici najuglednijih hrvatskih kompanija.

Današnja posjeta ocijenjena je kao veoma važna u bilateralnim odnosima Hrvatske i BiH. Naime, Hrvatska priprema novu platformu u odnosima sa BiH, kako bi kao članica Evropske unije (EU) pomogla BiH na putu evropskih integracija.

Tokom sastanka dvije delegacije razgovaraće se i o mnogim drugim temama, kao što su zajednički projekti u okviru izgradnje autoceste na Koridoru 5c i Jadransko-jonske magistrale, te jačanju veza između BiH i Hrvatske. Naravno, biće riječi i o brojnim drugim otvorenim pitanjima u odnosima dvije države.

Drugog dana službene posjete, u srijedu, 9. marta, predsjedavajući Čović i članovi Predsjedništva BiH Ivanić i Izetbegović održaće odvojene sastanke sa premijerom Oreškovićem i Željkom Reinerom, predsjednikom Hrvatskog sabora.

U najavi posjete, Čović je istakao da je potrebno uspostaviti dobru komunikaciju sa novom Vladom Hrvatske. Trebali bi se voditi razgovori o prilagodbi privremenog trgovinskog sporazuma BiH s EU, o neriješenom pitanju granica, ali i namjeri Hrvatske da gradi odlagalište nuklearnog otpada na granici sa BiH.

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, iskoristiće prosjetu Zagrebu i u srijedu se sastati sa Miloradom Pupovcem, saborskim zastupnikom i predsjednikom Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj.