Vijesti
Politika
Stručnjaci traže reakciju
PFBiH Po neustavnoj Uredbi donesene 252 odluke!
23.03.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
PFBiH Po neustavnoj Uredbi donesene 252 odluke!
Lidiji Bradari upućeno je otvoreno pismo u kojem sturčnjaci iz Udruženja dioničara, akcionara i udjeličara (UDAU BiH) u kojem traže njenu reakciju kao predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta FBiH.
''Cijeneći i prepoznajući Vaš rad, zatim posebno zalaganje za poštivanjem Ustava i odluka Ustavnog suda Federacije BiH, ponovno Vam se javno obraćamo kako bismo Vas podsjetili kako je Odluka Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine kojom se Vladina Uredba o načinu imenovanja čelnih ljudi u javnim poduzećima proglašava neustavnom objavljena 16. marta 2016. godine u Službenom listu Federacije BiH, skoro dva mjeseca nakon Presude'' – kažu dioničari.
Dalje navode da Bradara treba biti svjesna kako je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine po ovoj neustavnoj Uredbi razriješila i imenovala brojne uprave javnih poduzeća u Federaciji, te kako su trenutno na čelu većine javnih poduzeća neustavne, odnosno ništavan rad uprave.
''Nadamo se da ćete kao predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH tražiti od Vlade Federacije BiH da žurno implementira nedavno objavljenu Odluku Ustavnog suda kojom je utvrdila kako je „Uredba o vršenju ovlasti u gospodarskim društvima sa sudjelovanjem državnog kapitala iz nadležnosti Federacije BiH“, neustavna'' – navode dalje.
Ovo Udruženje već je ranije u svojim prijašnjim otvorenim pismima upozorili kako je Vlada Federacije BiH u kojoj participiraju i ministri iz HDZ BIH temeljem ove neustavne Uredbe provela niz (252 odluke) neustavnih, nezakonitih imenovanja i razrješenja u javnim kompanijama.
''Ovim putem Vas javno pozivamo da kao predsjedateljica Doma naroda Parlamenta F BiH poduzmete odgovarajuće radnje iz svoje nadležnosti kako bi se Odluka Ustavnog suda provela i time osigurao pravni poredak u Federaciji.
Također vjerujemo kako ste svjesni štete koju Federacija BiH trpi neprovođenjem odluka Ustavnog suda i svoje obveze da u sprječavanju istog poduzmete potrebne radnje'' – navode stručnjaci iz Udruženja.