Vijesti
Politika
Koalicija SDA, HDZ i SBB pred raspadom
24.03.2016. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Koalicija SDA, HDZ i SBB pred raspadom
Koalicija SDA, HDZ-a BiH i SBB-a nalazi se u velikoj krizi i pred raspadanjem iako to SDA i HDZ ne žele priznati.

Ovo je postalo jasno nakon dvodnevne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kome je Klub zastupnika SBB-a uskratio podršku koalicijskim partnerima zbog procesa koji se vodi protiv predsjednika SBB-a i izaslanika u Domu naroda Parlamenta BiH Fahrudina Radončića pred Sudom BiH.

Reformski procesi, brojni zakoni i izmjene zakonskih akata što se tiče SBB-a stavljeni su na čekanje sve dok se njihov šef ne pusti na slobodu.

SDA i HDZ BiH dva dana pokušavali su pregovarati sa zastupnicima SBB-a, no bezuspješno. Na koncu vladajuća koalicija lobirala je i kod opozicije, no na toj adresi dobili su odgovor kako će glasati samo za one tačke koje smatraju dobrim, što je značilo da su SDA i HDZ morali u zakone uvrstiti sve opozicione amandmane i ispravke u zamjenu za podršku, piše Dnevni list.

SDA suzdržana

Šef Kluba SBB-a u Zastupničkom domu Nasir Beganović jasno je i koalicijskim partnerima i javnosti kazao kako se odluka o suzdržanosti po svim tačkama dnevnog reda sjednice, kao i odluka da ne sudjeluju u raspravi odnosi na dvodnevno zasjedanje Zastupničkog doma, a kako će o daljnjim potezima odlučivati rukovodstvo stranke.

''Ovo je naš protest zbog tretmana predsjednika stranke Fahrudina Radončića u ovom montiranom procesu. Zašto bi se pravili kao da se ništa ne dešava'', kazao je Beganović.

Na upit šta će biti s koalicijom sa SDA, odgovorio je da to nije u rukama Kluba SBB-a, već organa stranke.

''Koalicija je u rukama rukovodstva SBB-a i odluku o budućnosti koalicije donijeti će rukovodstvo. Organi SBB-a će donijeti tu odluku i mi ćemo se ponašati u skladu s tim'', rekao je Beganović.

On je još u utorak poručio svima onima koji će nakon odluke SBB-a o bojkotu s razlogom otvoriti pitanje stabilnosti koalicije i njene efikasnosti da “sami razmisle kome i zašto Radončić treba u pritvoru, a ne na slobodi”.

SDA je i pored katastrofalne situacije odmjerena u komentarima. Šef Kluba SDA u Zastupničkom domu Ismet Osmanović tvrdi kako koalicija “za sada ostaje”.

''Koalicija za sada nije ugrožena, jer koalicijski partner SBB nije ništa najavio u tom pravcu. Kakvi će dalji odnosi biti ostaje da se vidi, ali što se nas tiče koalicija je stabilna. Nemamo nikakvo tumačenje ovog stava SBB-a, to je njihov stav'', rekao je Osmanović.

Kazao je i kako su zastupnici Kluba SBB-a povezali nastup u Parlamentu sa situacijom i položajem predsjednika stranke.

''Mi to ne povezujemo, ne želimo da povezujemo i nećemo ići u tom pravcu'', naglasio je Osmanović.

Na koncu je zaključio kako SDA u potpunosti podržava nezavisnost sudskog sistema, te zahtijeva da radi odgovorno profesionalno i transparentno.

SDP neće biti zakrpa

SDP i DF od kojih SDA i HDZ traže da “budu odgovorni” i podrže reformske procese ne želi ulaziti u koalicijske igre. Oni su jučer podržali izmjene nekoliko predloženih zakona ugradivši u njih amandmane za koje su smatrali da su neophodni.

Damir Mašić iz SDP-a BiH kazao je kako nema riječi o koaliranju, dodajući da će SDP podržati sve ono što valja. Podsjetio je i da je Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio amandman SDP-a na izmjene predloženog zakona.

''Ne pada nam napamet da nekima popunjavamo rupe i stvaramo privid stabilnosti. Ovdje nema ni “s” od stabilnosti. SDP BiH ostaje opozicija. Nećemo biti moneta za potkusurivanje ni SDA-u, HDZ-u kao ni bilo kome drugom'', rekao je Mašić.

Problemi na svim razinama

Koalicija SDA, HDZ i SBB koja je na početku proglašena reformskom nikada do kraja nije ni zaživjela. Na državnoj razini nikada predstavnici SBB-a nisu imenovani u Vijeće ministara BiH jer je njihov kandidat za ministra prometa i veza Bakir Dautbašić uhapšen zajedno s Radončićem i osumnjičen za ometanje rada pravosuđa.

Ni u kantonima situacija nije sjajna jer u nekoliko kantona se već mjesecima odugovlači uvođenje SBB-a u vlast uz razna obrazloženja.

Jedino gdje je SBB ušao u izvršnu vlast jeste federalna Vlada, no i u toj instituciji SBB-ove ministre mnogo se ne pita, a i imenovanja u javna poduzeća koja provodi Vlada, a koja su po stranačkom dogovoru pripala SBB-u se stopiraju.

Najsvježiji slučaj guranja SBB-a u stranu jeste neimenovanje njihovog kadra na čelo Autocesta FBiH koje je navodno stopirao upravo SDA. Upravo ova činjenica čini se da je prelila čašu u SBB-u u kome su shvatili kako SDA i HDZ koriste njihovu “obezglavljenost” a zauzvrat im ne daju ništa.

Podrška opozicije

Prva tačka dnevnog reda jučerašnjeg nastavka sjednice Zastupničkog doma bila je Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju od odgovornosti za motorna vozila i ostale odredbe o obaveznom osiguranju od odgovornosti, koji je predložila Vlada FBiH.

Izmjene su usvojene glasovima SDA i HDZ-a, ali i SDP-a i DF-a.

Odredbama izmjena i dopuna Prijedloga Zakona predloženo je da Agencija za nadzor donosi zajedničke uvjete i premijski sustav za obavezna osiguranja od odgovornosti, čime se harmonizira regulativa na razini BiH, s obzirom na to da je odredba na istovjetan način regulirana Zakonom o obaveznim osiguranjima u prometu u RS-u.

Koliko mučna je bila sjednica za vladajuću koaliciju pokazalo se najbolje prilikom glasanja. HDZ je odbijao podržati amandmane na spomenuti zakon koje je predložio SDP, no nakon što su shvatili da ne postoji način da se zakon bez podrške SDP-a usvoji promijenili su mišljenje i dali podršku SDP-ovom amandmanu a nakon toga i zakonu.

Uz podršku opozicije usvojene su izmjene i dopune Zakona o dugu, zaduživanju i garancijama u FBiH, te izmjene i dopune Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji. Za razliku od ova dva zakonska rješenja, podrške nije bilo za izmjene i dopune Zakona o mjeriteljstvu za koje je glasalo tek 32 zastupnika.

Zvizdić: SBB je tražio da se sačeka

SBB je tražio da se sačeka s imenovanjem Bakira Dautbašića za ministra prometa i veza BiH, potvrdio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. Osvrnuo se i na kritike na rad Vijeća ministara kazavši kako se radi o pukom politikantstvu koje je bazirano na dnevnim političkim ciljevima i sitnim partikularnim interesima pojedinih političkih stranaka.

Podcrtao je kako VM ima snažnu podršku SDA, HDZ-a i Saveza za promjene.