Vijesti
Politika
Dom naroda FBiH
Ako SDA i SBB podrže Zakon o radu bez izmjena, pomoći će Čoviću u zaokruživanju trećeg entiteta
30.03.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Ako SDA i SBB podrže Zakon o radu bez izmjena, pomoći će Čoviću u zaokruživanju trećeg entiteta
Zakon o radu danas će se ponovo naći pred delegatima Doma naroda Parlamenta FBiH.
Ovaj zakon bit će razmatran u identičnom tekstu kakav je usvojen u julu prošle godine, iako je izazvao buru nezadovoljstva.
To znači da nije izmijenjen ni sporni Član 160, prema kojem su federalnim inspektorima rada svezane ruke, u korist kantonalnih inspektora rada, piše agencija Patria.
Stručnjaci su ocijenili da je Zakon o radu u FBiH, koji će razmatrati Dom naroda, ustupak Draganu Čoviću, odnosno HDZ-u, jer su kompletno tržište rada u zapadnoj Hercegovini preuzeli inspektori koji su pod kontrolom ove stranke. Ovakav zakon prije više od osam mjeseci predložio je upravo HDZ BiH, a podržala ga je SDA!
Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove upozoravali su premijera Fadila Novalića na probleme koje će donijeti novi Zakon o radu, ali to nije urodilo nikakvim promjenama. Fadil Novalić i SDA su jasno je to, na strani Čovića i HDZ-a.
Zakon o radu, koji je svezao ruke federalnim inspektorima rada usvojen je u julu prošle godine. Prema tom zakonu, federalni inspektori rada izgubili su ovlasti da mogu kontrolirati rad u firmama, izuzev onih koja su od interesa za Federaciju BiH.
Posao federalnih inspektora rada dat je kantonalnim inspekcijama. Pojednostavljeno, federalni inspektori rada mogu kontrolisati nekoliko javnih kompanija, dok sve privatne firme kontrološu kantonalni inspektori. HDZ BiH je ovim zakonom sebi otvorio mogućnost da preko svojih inspektora odlučuje o kompletnom privrednom životu u Hercegovini.
Može se govoriti i o laganom zaokruživanju treće odnosno hrvatske teritorijalne jedinice u BiH. Inspektori iz Sarajava, odnosno Federacija, više nemaju, po ovom zakonu, nikakvih ovlasti nad zapadnom Hercegovinom.
Ustavni sud FBiH je kajem februara ove godine oborio ovakav Zakon o rad, jer je ocijenjeno da je donesen mimo Pslovnika o radu Doma naroda Paralmenta FBiH i Ustava FBiH.
Delegati SDP Bosne i Hercegovine, Demokratske fronte i Naše stranke u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH pokrenuli su u oktobru prošle godine pred Ustavnim sudom Federacije BiH spor u vezi s procedurom usvajanja Zakona o radu. Spor je pokrenulo 17 delegata Doma naroda.
Stranke su se žalile da je kršenjem Poslovnika o radu Doma naroda Parlamenta FBiH te Ustava FBiH, delegatima Doma naroda onemogućeno pravo da ulažu amandmane na predloženi zakon. Ustavni sud FBiH uvažio je njihov apelaciju, pa je Zakon o radu vratio ponovo u parlamentarnu proceduru.
Nažalost, Vlada Fadila Novalića je u Parlament FBiH uputila isti zakon, a da nije promijenila njegove najveće manjkavosti. Pa ni sporni Član 160, koji Čoviću omogućava kontrolu nad kompletnim privredom u Hercegovini.

SDP-ov delegat Aner Žuljević rekao je Patriji da ni danas nije kasno da se izmijeni ovaj nakaradni zakon, ukoliko bude političke volje. Ako se izmjene ne dese, ostane Član 160. i dobije podršku parlamentarne većine, odnosno vladajuće koalicije, bit će to dokaz da Čovićeve političke aktivnosti na stvaranju trećeg entiteta podržava i SDA, ali i njihov treći koalicioni partner SBB. Podsjećanja radi prošle godine u julu SBB je bio protiv Zakona o radu, piše Patria.