Vijesti
Politika
Nemamo niti jednu mrlju ili je nismo do sada otkrili
05.04.2016. 13:00
Izvor: Moje Vijesti
Nemamo niti jednu mrlju ili je nismo do sada otkrili
Federalna Vlada koju od početka čine SDA i HDZ, uz pomoć, prvo DF-, a zatim SBB-a, obilježila je godinu dana od imenovanja.

Vladavina Vlade na čijem čelu je Fadil Novalić obilježena je političkim turbulencijama, prepucavanjem, sporovima pred Ustavnim sudom FBiH, i dugim periodima kada Vlada nije imala podršku parlamentarne većine, piše Dnevni list.

Bez obzira na sve, iz Vlade su poručili kako su zadovoljni učinjenim prvenstveno jer su smanjili akumulativni deficit, zaustavili rast administracije, povećali zaposlenost, bez većih financijskih problema zatvorili 2015., smanjili nezaposlenost, započeli sa reformama, uspostavili dogovor sa umirovljenicima i rudarima, usvojili neophodne reformske zakone itd.

Na godišnjoj konferenciji za medije na kojoj su se obratili premijer Fadil Novalić, ministrica financija Jelka Milićević i ministar rada i socijalne zaštite Vesko Drljača zaključeno je kako se moglo još, ali kako je urađeno i više nego mnogo s obzirom na političko okruženje koje je vladalo u Federaciji.

'Dobri' rezultati

Novalić kaže kako im je manevarski prostor za djelovanje bio sužen, te podsjeća na činjenicu kako nisu veliki dio vremena imali podršku u Parlamentu FBiH, ali ni u potpunosti popunjenu Vladu.

Bez obzira na sve, tvrdi, vrijedno su izvršavali postavljene zadatke, te radili 20 posto jačim tempom u odnosu na Vladu iz prošlog mandata. Podsjetio je samo na neke reformske zakone koji su usvojeni, među kojima Zakon o radu, Zakon o igrama na sreću, Zakon o porezu na dobit, Zakon o energetskoj efikasnosti, kao i zakone iz oblasti financijskog upravljanja, uplate doprinosa, stranih ulaganja, eksproprijacije itd.

Premijer je kazao i kako su donijeli niz uredbi od značaja za FBiH, a iz oblasti zaustavljanja i ograničavanja javne potrošnje i donošenja moratorija na zapošljavanje.

Podsjetio je na brojne sklopljene sporazume sa socijalnim kategorijama, pomoć javnim poduzećima, poduzećima koja su radila sa poteškoćama, na smanjenje cijena plina, pomoć za povratnike, mala i srednja poduzeća, hidroelektrane i vjetrolektrane koje se rade, velike projekte…

''Ono što je bio fokus našeg rada jeste zapošljavanje. Kroz sve projekte koje smo radili to nam je bio glavni cilj, s tim nastavljano i dalje'', rekao je Novalić.

On je ipak nezadovoljan političkom situacijom i činjenicom da tempo Vlade ne prate kroz Parlament, što dovodi do zastoja u mnogim oblastima.

''Nemamo niti jednu mrlju, ili je nismo do sada otkrili'', rekao je šaljivo Novalić i na koncu priznao kako su možda bili slabi u konverzaciji, te zbog toga zatražio oprost.

Značaj MMF-a

Ministrica financija Jelka Milićević je također podsjetila na zakone koji su usvojeni, uredbe i strategije upravljanja dugom.

''2015. je obilježio niz pregovora s Međunarodnim Monetarnim fondom (MMF) i drugim institucijama u cilju osiguranja tekućih aktivnosti,'' rekla je Milićević.

Podsjetila je i na provođenje niz aukcija trezorskih zapisa putem kojih je održavana financijska stabilnost. Zbrajajući rezultate na kraju godine ministrica je podsjetila kako je Federacija na rashodovnoj strani ostvarila uštede od 79 milijuna maraka. Na plaćama i naknadama je ušteđeno 5,7 miliona, na troškovima i nabavkama 25 miliona, transferima 49 miliona maraka itd.

''Ovaj saziv je naslijedio deficit od 189 miliona maraka i 45 miliona za nenamjenske potrebe, a sada smo stabilni. Nivo akumuliranog deficita je prepolovljen i imamo redovite isplate prema svima'', rekla je Milićević.

Upitana što će biti s MMF-om i Federacijom ako se ne usuglasi novi aranžman Milićević je kazala kako ne vjeruje u takav scenarij, ali i ako se to desi da će Federacija preživjeti isto kao i 2015. a to je putem domaćeg zaduživanja.

Najavila je i dolazak šefa Misije MMF-a za BiH Nadeema Ilahija iduće sedmice, a cilj je da se svim razinama vlasti iznesu jasni stavovi MMF-a o tome što to ova institucija zahtjeva od bh. vlasti.

Kada je u pitanju dug Federacije Milićević je kazala kako je ukupan dug 6,2 milijarde maraka, od čega je vanjski dug 4,9 milijardi, a unutarnji dug Federacije 1,2 milijarde maraka.

Ministar Drljača kazao je da je cilj provedenih reformi bio održati efikasan sustav tržišta rada u skladu s evropskim tržištem. Podsjetio je na komplikacije koje su se vezale uz Zakon o radu, ali i na reforme mirovinskog sustava.

Cifre

Novalić je govoreći u brojkama kazao kako je u javnoj upravi smanjen broj zaposlenih za 1.759 osoba, kao i da je zabilježen rast bruto domaćeg proizvoda, te da je povećana zaposlenost.

Prema statistikama koje je Novalić predočio u proteklih devet mjeseci zabilježen je porast zaposlenih za 4.115 osoba, kao i da je broj nezaposlenih pao za 3.057 osoba u prva dva mjeseca ove godine. Kazao je i kako je ranije cjelokupno zapošljavanje bilo u oblasti javnog sektora, što je vlada uspjela zaustaviti.

Prosječna plaća povećana je sa 830 KM na 834 KM.

S druge strane u zadnjih devet mjeseci broj penzionera je porastao za 15.753.

''Osim što smo naslijedili deficit od 150 miliona, ‘u ruke’ smo dobili preko 15.000 penzionera u devet mjeseci. Možete misliti kako je dramatično bilo to stabilizirati'', kazao je Novalić.

Dobra strana priče jeste što su se povećali prihodi od indirektnih i prihodi od direktnih poreza i doprinosa.

Planovi vlade za nadolazeće razdoblje

Novalić se u posebno osvrnuo na nadolazeći period kazavši ako će se Vlada sada usmjeriti na poboljšanje ekonomskog okruženja, ali i na nova zapošljavanja.

Naveo je niz zakona koji će uskoro biti izrađeni i upućeni u dalju proceduru, među kojima i zakoni o predstečajnom poravnanju, o privrednim društvima, gospodarskim sudovima, parafiskalnim nametima, poreznoj upravi, doprinosima, o porezu na dohodak, o platama i naknadama u organima uprave koji će biti pošteniji itd.

Radit će se, kazao je Novalić, na uvezivanju radnog staža, koncesijama, strategiji borbe protiv korupcije, jačanju agencije za oduzimanje nelegalno stečene imovine, privatizaciji tri poduzeća sa manjinskim udjelom državnog vlasništva, smanjenju sive ekonomije, preseljenju Vlade u svoje zgrade…

Raspodjela prihoda

Ministrica Milićević osvrnula se na primjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda koji izaziva ogroman jaz među kantonima i predmet je spora. Pojasnila je kako je po ovom pitanju Federacija dobila pomoć MMF-a koji je nakon sagledavanja situacije predložio dva modela za rješavanje problema.

Prvi bi bio da se prihodi vrate od tamo gdje su i prikupljeni, a drugi dio je da se dio prihoda raspodjeli solidarno. Trenutno se vrše razgovori po ovom pitanju i uskoro bi mogao u proceduru biti upućen potpuno novi zakon o pripadnosti javnih prihoda.