Vijesti
Politika
Politički talovi
Lažna borba za Bošnjake: 12 godina SDA čekala da prizna kako je HDZ-u dala sve u Mostaru
07.04.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Lažna borba za Bošnjake: 12 godina SDA čekala da prizna kako je HDZ-u dala sve u Mostaru
U priči o Mostaru, definitivno je to sada jasno, niko nije iskren.
Lideri SDA i HDZ BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović neiskreni su jedan prema drugom, njihove izjave u javnosti su oprečne, tako da se stiče utisak kako se pregovara sa ciljem da se ništa ne dogovori ili je već sve dogovoreno, a vješto obmanjuju javnost.
Ono što se zna jeste da se upravo grad na Neretvi koristi već mjesecima kao poligon za dobijanje glasova na predstojećim izborima.
Ipak, na površini je u ovoj političkoj utakmici za Mostar, isplivala istina.
Dvanaest godina poslije, predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar Salem Marić, na FTV je priznao da je od 2004. uvijek bio Hrvat šef službe, načelnik odjela Hrvat, gradonačelnik Hrvat. U lancu potpisa kod građevinskih dozvola sve su bili Hrvati!?
Dakle, 12 godina SDA je svjesno i u dogovoru sve prepustila u ruke HDZ BiH, a zarad sitnošićarskih interesa na terenu i sada to javno priznaju.

Istočni dio grada namjenski je zapostavljen, brojni projekti u tom dijelu grada blokiraju se, ne zbog HDZBiH, već zbog politike koju je vodila SDA.
U Mostaru postoje dvije elektroprivrede, dva telekoma, dva obrazovna sistema... Sve to SDA je znala i podržavala, ali su, izuzev pojedinaca koji su javno govorili o tome pa su naprasno postali nepodobni, svi šutjeli. I bilo im dobro.
I sada se ti isti „šutači“ javljaju i nude nekakva rješenja za uređenje Mostara, koja su ustvari rađena po principu „daj šta daš dok nismo sve izgubili“.
Ključni akteri ove političke sage su Izetbegović i Čović. Već nekoliko mjeseci pričaju da su na pragu rješenja za Mostar, a onda daju izjave iz kojih se da zaključiti da ni „r“ od rješenja nisu dogovorili.
I ne samo to, sada Čović ispada zagovornik jedinstvenog, multietničkog Mostara, a Izetbegović koji zdušno gura prijedlog mostarske SDA u očima javnosti viđen je kao političar koji dijeli grad.
Da li stoga što je s njim u društvu bila američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack ili nekih drugih razloga, Čović se u utorak u Mostaru „ukaza“ kao borac za jedinstveni Mostar.
Čović se usprotivio podjeli Mostara na dvije općine kako je to predložila SDA. Rekao je kako su se stranačka čelništva HDZ-a i SDA gotovo dogovorila oko rješenja za Mostar, no da su niža stranačka tijela iz SDA uputila zahtjev da se Mostar ustroji s dvije općine po nekadašnjoj ratnoj crti razdvajanja što je poremetilo sporazum.
Izetbeović, je pak isti dan, ustvrdio kako se pokušavalo doći do rješenja za uređenje Mostara, ali da za to nije bilo spremnosti u HDZ-u.
''Rješenje koje je bilo gotovo dogovoreno je bilo jedinstveni Mostar s određenim stepenom samouprave na nižim nivoima vlasti od gradske i stajališta SDA i HDZ BiH o tome bila su približena, no HDZ BiH od toga je iznenada odustao i ponudio "jednostrani prijedlog'', ustvrdio jeIzetbegović u intervjuu za banjalučke Nezavisne novine.
Doao je kako Bošnjaci neće pristati na rješenje kojima bi ih se u Mostaru majoriziralo jer su manjina u odnosu na Hrvate.
A onda u istom danu, jučer, Salem Marić potvrdi da su Bošnjaci već 12 godina majorizirani u Mostaru, što je njegova stranka prešutno odobravala.
Posljednji lokalni izbori u Mostaru održani su 2008. U međuvremenu je Ustavni sud BiH na zahtjev hrvatskih stranaka poništio dio Izbornog zakona BiH koji se odnosi na Mostar te zatražio da se ujednači vrijednost glasova birača iz šest bivših izbornih područja. Zbog toga izbori u Mostaru nisu održani 2012., raspušteno je Gradsko vijeće, a jedinu vlast predstavlja gradonačelnik Ljubo Bešlić.
Oručević: Moj jedini motiv je moj Mostar, politika me ne zanima
Bivši gradonačelnik Mostara i direktor Centra za mir Safet Oručević ponudio je rješenje budućeg ustroja Grada, te način na koji će se provesti izbori, a da niko ne bude majoriziran.
Oručević je pojasnio razlog zbog kojih se uključio u priču o Mostaru.
''Za ovakvo stanje u istočnom Mostaru koje imamo nije kriv HDZ, već isključivo gradska SDA. Već 13-tu godinu nema nikakvih investicija, istočni dio grada je zapušten, a sve zahvaljujući politici koju ovdje vodi SDA. Kada sam vidio kakva rješenja nude i da će grad za koji smo se borili i puškom u ratu, i politikom u miru, podijeliti nisam mogao ostati po strani. Borili smo se za jedinstvenu BiH, za jedinstven nedjeljiv Mostar. Zgrožen sam svim ovim što rade, ne samo ja, već svi Mostarci koji nose ovaj grad u srcu. Mene zanima samo da grad ostane jedinstven, bez podjela, da se održe izbori, a politika me ne zanima. Mostaru moj ti si meni sve'' - poručuje Oručević.