Vijesti
Politika
Željka Cvijanović
Izuzetno važna dobra saradnja vlada RS i FBiH
08.04.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Izuzetno važna dobra saradnja vlada RS i FBiH
Željka Cvijanović, predsjednica Vlade Republike Srpske, danas je tokom razgovora sa delegacijom Sekretarijata Savjeta Evrope koju je predvodio zamjenik direktora za politička pitanja Danil Košabo istakla da je za reformske procese izuzetno važno što vlade RS i Federacije BiH dobro sarađuju, zajednički utvrđuju prioritete i rade na harmonizaciji entitetskih propisa u cilju stvaranja boljeg poslovnog i opšteg ambijenta, javalja Anadolu Agency (AA).
Ona je istakla da se najveći dio reformskog posla u BiH odvija na nivou entiteta, kao i da Vlada RS predano radi na Reformskoj agendi, te da od aktivnosti svih nivoa vlasti u BiH na njenoj realizaciji zavisi kolektivni uspjeh. Informisala je delegaciju da je Vlada usvojila Izvještaj o realizaciji Akcionog plana RS za sprovođenje Reformske agende, te da Agenda i Akcioni plan RS predviđaju provođenje aktivnosti u šest oblasti.
Na sastanku je ukazano na neophodnost što hitnijeg usvajanja konačnog mehanizma koordinacije, reforme pravosudnog sistema, kao preduslova za dalje kretanje BiH ka EU integracijama.
Premijer RS je istakla da je proces integracija kompleksan, ali da se, ako se donese adekvatan mehanizam koordinacije koji verifikuje ustavnu strukturu i koji je prihvatljiv za sve, može govoriti o organizovanom kretanju ka EU, a u okviru toga o organizovanom stvaranju pravnog ambijenta.
"Evropski put podrazumijeva adekvatnu koordinaciju, korelaciju i interakciju različitih nivoa vlasti, koje raspolažu različitim ovlaštenjima u procesu evropskih integracija", kazala je Cvijanović.
Delegacija Sekretarijata Savjeta Evrope boravi u BiH u monitoring misiji radi pripreme izvještaja Savjeta Evrope za BiH