Vijesti
Politika
Nestranački "Most" na pomolu?
Je li vrijeme da Zenica uistinu postane Grad?
27.04.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Je li vrijeme da Zenica uistinu postane Grad?
Je li vrijeme da Zenica uistinu postane Grad? Treba li Zeničanima nestranački “Most”? Čak i Zeničanima koji su daleko od prvih safova političkih partija je jasno da u funkcioniranju političkih stranaka u BiH sve počinje i završava u Sarajevu.
Centralizacija ima loših, ali i dobrih strana, no iskustvo zvano “dvije i po decenije života u demokratiji” govori nam da nije džaba u narodu utemeljena ona “daleko od očiju, daleko od srca” ili još preciznija “ko je daleko od vatre, slabije se ogrije”.
Vratite “film” godinama unatrag i biće vam jasno da je Zenica vidjela hajra od državnih i entitetskih budžeta samo u vrijeme kad je neko politički “jak”, a sklon Zenici, bio u strukturama najviše vlasti.
Treba li bolji primjer od posljednjeg četverogodišnjeg izbornog ciklusa, u kojem se o Zenici i pravima ovog grada gotovo nije ni čulo u parlamentima u oko Marijin dvora.
Ne tako daleko, u susjednoj Hrvatskoj, grupa mladih, uspješnih ljudi okupila se oko inicijative “Most” i za vrlo kratko vrijeme postala nezobilazan politički faktor, iako prethodno nisu imali podršku (naprotiv: bili su meta napada) niti jedne “državotvorne narodne stranke u Hrvata”.
Prema saznanjima izvora bliskog našem portalu, grupa Zeničana, koja je proteklih godina gajila simpatije prema različitim političkim opcijama, a koje uprkos različitim ideološkim, političkim, vjerskim i drugim svjetonazorima, vezuje ideja vodilja – bolja Zenica, ima namjeru da se upusti u priču oko Nezavisne liste za Zenicu.
Savršeno svjesni da će takva ideja odmah biti dočekana na “nož” stranačkih botova, anonimnih plaćenika za “hejtanje” po društvenim mrežama, podmetanja i traženju “dlake”, ipak su spremni da ulože svoje vrijeme, ali još bitnije – novac, da konačno promjene stanje u našem gradu.
Treba li Zenici – zenički Most? Jesu li Zeničani spremni za politički “udar” na stranačke bedeme koji su u dvije i po decenije učmalosti i žabokrečine uzdrmani samo pojednim “preletačima” koji ionako nisu korisni ni onima od kojih odlaze, a još manje onima kod kojih su došli?
Zenica ima skoro pa idealne preduvjete za vrhunski sport, za vrijeme aktuelnog gradonačelnika Husejina Smajlovića dobila je i odličnu infrastrukturu, putnu, vodnu, ali nedostaje ono što Zeničani osjete već godinama… I pored nevjerovatnog entuzijazma prvog čovjeka Zenice, većina njegovih “pratilaca” godinama, decenijama “kaska” za idejom Zenice kao Grada otvorenog za investicije.
Tešanj i Gračanica sjevernije, Žepče ili Kakanj u najbližem susjedstvu najbolji su primjer malih sredina otvorenih za ideje, za biznise, koje su privukle stotine miliona KM stranih i domaćih investitora. A gdje Zenica? U 2008., kada je posljednji strani investitor otvorio pogon CIMOS-a.
Zašto prećutati da su najmanje tri velika strana investitora pobjegla glavom bez obzira iz Zenice pritisnuta neshvatljivim komplikacijama i otežavanjima administracije.
Zašto prećutati da politički lobisti iz glavnog grada polako iseljavaju Zmajeve sa Bilinog polja, ko je kriv što su nacionalni timovi u košarci, rukometu, pa i tenisu primjenili modificiranu staru izreku “dođoh, vidjeh, odigrah, ne vratih se”.
Ponos i zakletva mnogih Zeničana, Nogometni klub Čelik žrtva je i talac nesposobnih političara i sitnih sižardžija, koji bi radi VIP stolice što bliže gradonačelniku Poreznoj upravi poklonili najbliže ženske ukućane, a kamoli klub za koji živi ovaj grad.
Samo dvije velike kolone Zeničana vidjeli smo proteklih godina na ulicama ovog grada… Za Čelik i za čist zrak. Očigledno, ni jedno ni drugo još nemamo, a jedini razlog za to je – kolona nezadovoljnih je znatno duža od viđene, ali su nezadovoljnici ćutljivi, kolebljivi, nesigurni. Je li vrijeme da se to prekine, završi?
Je li Zenica osuđena da bude predsoblje Sarajeva, povezana brzim autoputem, spavaonica za ljude koji po “krpice”, komad kulture, sporta ili zabave moraju ići u glavni grad?
Je li Zenica osuđena da joj Sarajevo, zvalo se ono SDA, SDP, DF, SBB, XYQ ili kako već, bira prve ljude? Može li se Zenica otrgnuti od učmalosti “provincije u predgrađu velikog grada” i prvo unutar sebe reći – idemo drukčije ili ?
I da se razumijemo, nije krivo “Sarajevo”, nisu krivci u centralama pomenutih političkih partija. Krivi su oni, koji su ćutali, kaže poznata pjesma.
Je li došlo vrijeme da Grad bude Grad, da budemo centar u koji će dolaziti mještani okolnih gradića, kao kantonalni i regionalni centar, a ne spavaonica u kojoj u 22 sata nemate gdje izvesti zalutale goste namjernike? Jeste li pokušali, bez bojazni da završite na podu neke razuzdane folkoteke, izaći i provesti se uvečer, makar vikendom. Je li vam poznato da mladi iz Zenice, voljeli folk, pop, wellness ili fitnes, shopping ili rafting, moraju ići u okolna, bez uvrede, sela, naselja, mjestašca, da je bolji provod u drumskim kafanama na M17 nego u centru grada sa 99 hiljada registrovanih birača?
Odgovor leži, sigurni smo, u izlaznosti birača, ali i promišljanju u zaokruživanju “odabranih”. Jer kako da o centralizovanom gradskom grijanju grada odlučuju oni koji ga nemaju u vlastitom domu? Kako da o sportu, kulturi i zabavi odlučuju oni koji nikad nisu došli na reprizu, a kamo li premijeru neke predstave, utakmicu lokalnih klubova?
Zapamtite, na izborima u oktobru birate one koji će naredne četiri godine brinuti o vašoj kanalizaciji, vodi, zraku, praznim kontejnerima i punim novčanicima. Je li vrijeme da se proba drukčije, da se preskoči stranačka obojenost ili će stada ponovno na poziv čobana u svoje torove, početkom oktobra?
Komentar na Facebook link ovog članka neće pomoći da vam bude bolje. Bitno je da razmislite koliko ste puta proteklih sati, dana, mjeseci psovali neravne šahtove, prašinu na ogradi balkona, neispražnjene kontejnere, praznu i hladnu dvoranu dok igra vaš omiljeni klub, dug red na birou, lošu cestu od kuće do grada… Ako niste niti jednom, onda vam je super u ovakvom gradu i na pogrešnom ste mjestu, jer ovaj članak nije bio namijenjen vama.