Vijesti
Politika
David Petraeus
BiH mora nastaviti put ka EU I NATO-u
10.05.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
BiH mora nastaviti put ka EU I NATO-u
Bivši direktor Centralne obavještajne agencije (CIA) David H. Petraeus i vodeći čovjek američkog investicijskog fonda "Kohlberg Kravis Roberts & Co." (KKR), kazao je za Dnevni avaz, nakon ovogodišnjeg Sarajevo Business Foruma (SBF), da je KKR napravio značajna ulaganja u telekomunikacije u BiH te da je to dokaz da se može uspješno ulagati i poslovati.
''Ključne za nas, ali i za većinu investitora koji razmišljaju da ulažu u druge države, jesu dvije osobine, a to su postojanost ili dosljednost te transparentnost u upravljanju i zakonskoj regulativi. To naglašavamo svakom državnom službeniku u BiH s kojim se susretnemo, a i SBF je bio dobra prilika za to'' - pojašnjava Petreus.
Dodaje da je jasno da u BiH postoje određeni izazovi, ali i da je ostvaren napredak od 1997. godine, kada je Petreus prvi put bio ovdje.
''Živio sam u BiH godinu dana, od 2001. do 2002. godine, i smatram da je vrlo važno da vaša država nastavi svoj put ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u. Važno je zato što će upravo kroz ove procese BiH doživjeti određene transformacije i poboljšanja u političkom i ekonomskom smislu, kao i u oblasti sigurnosti i vladavine zakona. Tek kada se to desi, onda će BiH poslati jednu vrlo ohrabrujuću poruku ne samo svojim građanima nego i investitorima širom svijeta, kao i cijeloj poslovnoj zajednici'' - smatra Petreus.
Kada su u pitanju prepreke za značajnija ulaganja u BiH, Petreus navodi da je ključ transparentnost državnog sistema.
''Transparentnost i predvidivost zakonodavnog i regulatornog okvira najkritičniji su faktori. Na poboljšanju tih stvari u ogromnoj mjeri može vam pomoći Evropska unija, tačnije članstvo u EU, jer su te stvari veoma dobro uređene u okviru država EU. Neizbježno je da će se bh. institucije morati unaprijediti kroz ovaj proces'' - naglašava Petreus.
On smatra da je već ostvaren određeni napredak, te da je sada potrebno raditi na daljnjem usklađivanju zakona BiH s normama vladavine prava u EU, jer je to vrlo važno za međunarodne investitore.