Vijesti
Politika
Saša Magazinović
Evropski put je prilika za integraciju bh. društva
13.05.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Evropski put je prilika za integraciju bh. društva
Predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Saša Magazinović primio je u oproštajnu posjetu direktora Friedrich Ebert Fondacije Michaela Weicherta, te istovremeno u nastupnu posjetu novog direktora Fondacije Mariusa Müller-Henniga.
Magazinović je iskazao zahvalnost Weichertu na dosadašnjoj vrlo uspješnoj saradnji SDP-a BiH i Friedrich-Ebert Fondacije, te je izrazio nadu da će saradnja biti nastavljena, ali i proširena novim aktivnostima u mandatu novog direktora Mariusa Müller-Henniga.
Magazinović je upoznao sagovornike s aktuelnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, s posebnim akcentom na zastoj na evropskom putu.
Tom prilikom je istakao da je, nažalost, proces pristupanja EU netransparentan, te da se od građana i medija kriju mnoge veoma važne informacije od životnog značaja.
Naglasio je da je u više navrata upozoravao da će takav pristup usporiti evropski put BiH, te da je neophodno u sve aktivnosti vezane za EU perspektivu BiH uključiti i opoziciju, ali i akademsku zajednicu, organizacije civilnog društva i medije.
''Evropska budućnost BiH je jedna od rijetkih stvari oko koje se slaže velika većina građana i to treba iskoristiti kako bi se integrisalo bh. društvo. Nažalost, aktuelne vlasti nemaju osjećaj za to ili to ne žele, a posljedice takvog pristupa će svi osjetiti'' - rekao je Magazinović.
Ovaj sastanak je bio prilika da se razmijene informacije o pripremama SDP-a za nastupajuće lokalne izbore u Bosni i Hercegovni.
Potvrđeno je nedvosmisleno opredjeljenje Fondacije da pruži podršku i pomoć SDP-u kao sestrinskoj stranci njemačkog SPD-a, ali i da podrži pozitivne procese na putu izgradnje Bosne i Hercegovine kao multietničkog društva jednakih i ravnopravnih građana, saopćeno je iz SDP-a BiH.