Vijesti
Politika
BiH je nemoguća zemlja
01.06.2016. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
BiH je nemoguća zemlja
Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, govoreći na skupu „Paljenje Balkana – Od Makedonije do Republike Srpske“ u Beogradu, rekao je da je visoki predstavnik u napravio jednu nemoguću zemlju od Bosne i Hercegovine te da je zabrinut za opstanak RS-a.

Navodeći da je „RS unijela suverenitet u BiH“ i imala sve kriterijume države i prije Dejtonskog sporazuma, kao i da je danas za formiranje države isključivo važno da li se ima stolica u UN-u, Dodik je rekao da ni tu nisu kriterijumi isti, jer dok za RS na Zapadu kažu da sigurno nije država, za Kosovo će reći da sigurno jeste, iako nema stolicu u UN-u.

„Takvi dupli kriterijumi ovdje na Balkanu mogu samo da proizvedu dodatnu konfuziju koja nigdje neće odvesti ni ovaj narod, ni ove narode, ni ove države, ni ove kvazi države. U svakom slučaju, bez regionalnog dogovora o normalizaciji odnosa ništa se neće moći dobro uraditi“, istakao je Dodik.

Ističući da je visoki predstavnik u BiH kršio zakone i Dejtonski sporazum, a da je bio zadužen da ga brani i implementira, Dodik je naveo da je to destabilizovalo poziciju RS-a te da je dovelo i do promena u samom Dejtonskom sporazumu.

„Ovo što je ostalo od Dejtonskog sporazuma, na koji se mi pozivamo, više je neka karikatura, nego stvarno. U onom Dejtonskom sporazumu RS ima svoju vojsku, fiskalni sistem, ima pravo na međunarodne odnose. Sve je to u međuvremenu ukinuto intervencijom Visokog predstavnika“, rekao je Dodik.

Navodeći da smatra da „RS nikada nije bila lišena opasnosti da nestane“, Dodik je rekao da je "sada ta opasnost još izrazitija". Dodao je da je sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem na današnjem sastanku u Beogradu razgovarao o toj svojoj zabrinutosti.

„Veoma sam jasno rekao da očekujem od Srbije da stane iza RS u svim okolnostima. Ja imam povjerenje i u njega i predsednika Nikolića i Srbiju da će se to i desiti“, istakao je Dodik.