Vijesti
Politika
Banja Luka
Ivanić i Dodik traže poništavanje Odluke o objavi rezultata Popisa stanovništva
02.06.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Ivanić i Dodik traže poništavanje Odluke o objavi rezultata Popisa stanovništva
Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić se obratio medijima nakon sastanka sa Miloradom Dodikom.
Ivanić je kazao da se mnogi akti protive metodologiji prema kojoj su objavljeni rezultati popisa stanovništva BiH.
"Mnogi su akti koji se protive ovoj odluci, Ustav Republike Srpske i Ustav FBiH, zakon o državnoj službi, zakon o državnim službenicima RS i zakon o odbrani BiH, a svi akti su značajni.
Ovakvi rezultati popisa neće biti prihvatljivi i ono što smatram jeste da naši predstavnici u političkim institucijama svojim prisustvom ne trebaju dati legitimitet ovakvim rezultatima popisa", kazao je.
Ivanić je kazao da se ne osjeća prevarenim i dodao da se stvara atmosfera "predratnog" ambijenta u BiH.
"Stvara se atmosfera predratnog ambijenta a to BiH ne treba. Popis ne treba da bude predmet naših unutrašnjih prepiranja, ali sam ja najmanje čovjek koji može biti odgovoran za to".
"Odluku je donio predstavnik HDZ-a i nije prevario samo mene, ali ne mogu dozvoliti da se prevara kao metod odlučivanja afirmiše u BiH. Prevare kao mehanizam političkog funkcionisanja neće moći opstati. Nije Predsjedništvo preglasano, nego su preglasani dogovori lidera koji su činili većinu", dodao je.
Dodik: Ovo je crvena linija ispod koje RS ne ide
"Očigledno da su malverzacije oko popisa, koje su bile poznate od ranije, sada izašle na vidjelo", kazao je Milorad Dodik.
"Ukoliko i to ne bude kako treba, ja očekujem da će naši predstavnici u Parlamentu i VM BiH imati ovakav stav kao gospodin Ivanić. Ovo je crvena linija ispod koje RS ne može da ide i ne možemo dozvoliti. Zakon je prekršen i bilo je tužilačkog uticaja na ovakvu jednu odluku", kazao je Dodik.
Dodik je dodao da je direktor Agencije za statistiku BiH odlučivao pod pritiskom.
"Jasne informacije govore da je direktor sat vremena prije toga bio na sastanku u Tužilaštvu i pod strahom objavio rezultate. Očigledno da su malverzacije oko popisa, koje su bile poznate od ranije, sada izašle na vidjelo. Provjerite pa ćete vidjeti da je veliki broj popisanih prijavljen na mjestu gdje nije moguće da bude toliko ljudi", dodao je.
"196.000 ljudi ne može da dođe bilo kakvu statistiku popisa, sa ili bez znaka nacionalne pripadnosti. Na ovaj način pokazujemo da nikakva atmosfera nije dovoljna da zaustavi okupljanja na zajedničku temu. Popis je jedna od tih tema", poručio je Dodik.
Dodik je kazao da je sastanak iniciran metodologijom prema kojoj je usvojena odluka o popisu stanovništva.
"Motivacija sastanka je bila metodologija povodom zakona o popisu, koja je neprihvatljiva. Nikakve pravosudne institucije ne mogu da se upliću u to, ali Sud i Tužilaštvo sa svojim predznakom nemaju od nas nikakvu podršku da o tome odlučuju. Ja ću za nekoliko dana, spreman sam, dati nalog našoj agenciji za statistiku da prestane bilo kakvu komunikaciju sa agencijom za statistiku BiH".
Na pitanje novinara da li se osjeća prevareno, Dodik je kazao da nije prevaren.
"Ja nisam prevaren, naši predstavnici su bili tamo i apelovali da se ova metodologija ne usvoji. Mi nemamo pravo da budemo prevareni i da dozvolimo da vjerujemo. U Statističkoj agenciji BiH ne sjede predstavnici SNSD-a. Ivanić ima više strpljenja, ali sam ja nakon dugo godina shvatio da dogovora u najboljoj namjeri nema".