Vijesti
Politika
SDP
Način na koji SDA i HDZ prodaju Sarajevo-osiguranje je čisti kriminal
16.06.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Način na koji SDA i HDZ prodaju Sarajevo-osiguranje je čisti kriminal
Socijaldemokratska partija BiH poziva Vladu Federacije BiH da odmah odustane od privatizacije Sarajevo-osiguranja putem berze, jer je potrebno osigurati dodatno vrijeme kako bi se uradila transparentna analiza opravdanosti prodaje, saopćeno je iz SDP BiH, prenosi novinska agencija Patria.
Ono što je sigurno, jeste to da je prodaja kontrolnog paketa najveće osiguravajuće kuće u BiH putem berze krajnje loš potez, iza kojeg opravdano postoji sumnja da se radi o sumnjivom i nezakonitom poslu.
Prodaja u kojoj nema nikakvih garancija da će buduci kupac zadržati broj zaposlenih i osigurati nova investiranja i zadržavanje djelatnosti, neprihvatljiva je sa aspekta interesa države.
Podsjećamo Vladu Fadila Novalića da je SDA - HDZ Vlada FBiH 2008. godine izvršila dokapitalizaciju Sarajevo-osiguranja sa više od deset miliona KM i da je tada iz budžeta FBiH jedna dionica plaćana 25 KM. Sada te iste dionice Vlada prodaje po cijeni od 13 KM.
Ovo je najočigledniji primjer da se radi o svjesnoj namjeri vladajuće koalicije da se proces privatizacije vrlo sumnjivo okonča na štetu države i radnika.
SDA i HDZ, pod krinkom aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, prodaju sve najbolje što imamo, ne zato da bi te firme bolje radile i bile uspješnije, nego zato što žele da preostali državni kapital praktično poklone svojim bliskim stranačkim i poslovnim saradnicima.
Očigledno je da na djelu imamo ponovljeni autorski rad SDA - HDZ, kakav smo gledali u proteklih 20 godina, kada je u pitanju proces privatizacije, čije su posljedice brutalno opljačkane firme, a radnici širom zemlje poslani na biro za zapošljavanje.
Ukoliko Vlada FBiH ne odustane od svojih nakana, SDP BiH će podnijeti krivične prijave protiv svih aktera nove privatizacijske pljačke, stoji u saopćenju.