Vijesti
Politika
Mirnes Kovač
Izlazak Velike Britanije će pojačati secesionističke tenzije na Balkanu
24.06.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Izlazak Velike Britanije će pojačati secesionističke tenzije na Balkanu
Šokantna i tužna vijest za Evropu... Veliko je pitanje hoće li EU preživjeti ovaj udar napuštanja Velike Britanije. Ovo će pojačati desničarske i secesionističke tenzije svugdje u svijetu, a da ne govorimo o Balkanu – smatra politički analitičar Mirnes Kovač.
Sinoć se na referendumu više od 50 posto građana Velike Britanije izjasnilo da želi izlazak iz EU, nakon čega će započeti dvogodišnji proces "razvoda" EU i Velike Britanije.
Veliki broj uglednih analitičara smatra kako bi ovo zaista mogao biti početak kraja Evropske unije. Sesničari širom Evrope, ojačani Brexitom, najavljuju referendume o napuštanju EU.
Sljedeća koja bi mogla zatražiti izlazak iz EU je Holandija.
''Sve je realnija najava Pape Franje da smo ušli u Treći svjetski rat. Možda u Bosni kao i ranije bude okidač, a imamo jakog kandidata za ovo!'' – kaže Kovač.
Za početak, u odnosima EU i Velike Britanije neće biti značajnijih promjena. Prvog dana bit će održano više "kriznih" sastanaka i razgovora, a već je najavljen razgovor Obame i Camerona.
Pretpostavlja se da će lideri EU, posebno Angela Merkel i Francois Hollande, poslati snažnu poruku o evropskom jedinstvu.