Vijesti
Politika
Izetbegović: Nećemo preglasavati Ivanića, Predsjedništvo neće razmatrati SSP
27.06.2016. 12:00
Izvor: klix.ba
Izetbegović: Nećemo preglasavati Ivanića, Predsjedništvo neće razmatrati SSP
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je kako može zajedno sa Draganom Čovićem preglasati Mladena Ivanića u vezi s usvajanjem adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali da to nema namjeru uraditi.
"Danas neće biti pomaka i mi u Predsjedništvu BiH nećemo preglasati Mladena Ivanića. Ja se nadam da jedna blokada i kriza BiH koju ćemo očigledno imati neće potrajati duže od lokalnih izbora", kazao je Izetbegović.
On je rekao da sva dešavanja vezana za SSP ne predstavljaju samo problem zastoja BiH na evropskom putu, nego da će se pojaviti i komercijalni problemi za poljoprivredu i privredu u BiH.
Kazao je kako nisu tačne tvrdnje da će BiH i njena poljoprivreda izgubiti stotine miliona KM jer do takvog obima uvoza neće doći dodajući kako naša država neće dobiti IPA fondove te da smatra kako je ovo štetna odluka Vlade RS-a.
Izetbegović je istakao da će BiH kad-tad morati prihvatiti konkurencijski pritisak ako želi biti dio EU.
"Sjednica Predsjedništva BiH će biti održana, ali mislim da SSP neće biti na dnevnom redu", rekao je Izetbegović.
On je istakao kako je reformska mjera na nivou države BiH implementirana više od 50 posto, a na entitetskim nivoima više od jedne trećine.
"Donesen je veoma bolan Zakon o radu i rezultat toga je 27 posto više turista u prošloj godini, porast BDP-a za skoro četiri posto, više od 1.000 novozaposlenih radnika u realnom sektoru svakog mjeseca i tako dalje", kazao je Izetbegović.
Zaključio je kako bi zajedno sa Čovićem mogao preglasati Ivanića, ali da bi on tada imao priliku čitavu stvar dovesti u pitanje preko Narodne skupštine RS-a.