Vijesti
Politika
Sarajevo
Kojović nakon Smajićevog napada: Sila neće proći
29.06.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Kojović nakon Smajićevog napada: Sila neće proći
Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo koja je prekinuta nakon što je zastupnik Rasim Smajić (BOSS) fizički nasrnuo na zastupnika Naše strankePredraga Kojović, nastavljena je na zahtjev zastupnika NS-a.
Nakon uvreda Rasima Smajića upućenih zastupnici Sabini Ćudić, Predrag Kojović je stao u njenu odbranu, nakon čega ga je Smajić fizički napao s leđa. Kojović je uputio i zvaničnu reakciju na cijeli slučaj:
''Naša stranka već dvije godine govori neopravdanim privilegijama koje uživaju predstavnici vlasti. U skladu s tim, zastupnica Sabina Ćudić danas je problematizirala pitanje parking privilegija zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, koje direktno utiču na život i zdravlje građana. Tome u prilog, ponudila je dokumentovani primjer zastupnika Smajića koji svojim vozilom uzurpira sigurnost građana u ulici Nedima Filipovića. U izlaganju je spomenula i problem majki sa bebama koje su posebno molile zastupnika Smajića da pomjeri vozili na šta im on kontinuirano odgovara da kao zastupnik može raditi šta želi'' - kazao je Kojović.
Nakon upućenog pitanja Ministarstvu saobraćaja da pojasne status zastupničkih privilegija, zastupnik Smajić je uputio niz gnusnih prijetnji zastupnici Ćudić, te joj više puta naglasio da poruči majkama iz ove ulice šta će uraditi njima i njihovoj djeci.
''Riječi koje je koristio su u toj mjeri gnusne da mi je zaista nemoguće izgovoriti ih. Pozivajući se na poslaničku intervenciju zatražio sam da verbalne prijetnje upućene kolegici prestanu, na što je kolega Smajić reagovao silom. Ova vrsta ponašanja nažalost naša je realnost, koja je ovaj put samo zabilježena kamerom. Bahatost i prijetnje građanima, prijetnje policajcima koji pokušavaju čestito obavljati svoj posao, prijetnje nama koji ukazujemo na nasilje, sada prerastaju u otvorene prijetnje našoj djeci i fizičkim nasrtajima u zakonodavnim tijelima'' - kazao je Kojović.
''Ako sada ne podvučemo crtu, bojim se da će siledžije prijetnje početi provoditi u djela, a građani od straha utihnuti. Zato smo insistirali da se današnja sjednica nastavi, da se zastupnik Smajić udalji, a da mi nastavkom rada još jednom dokažemo da nas niko neće ušutkati, a posebno ne prijetnje i fizička sila. Poručujemo im da njihova sila neće proći.''
Kojović je posebno zahvalio građanima koji su se javili da pruže podršku, i pozivaju ih da nastave sve svoje probleme komunicirati sa nama.
''Sila nije prošla, i neće proći, ne u Sarajevu'' - poručio je Kojović.