Vijesti
Politika
DF o fijasku u Parizu
Nesposobna vlast prokockala milione eura za infrastrukturalne projekte
07.07.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Nesposobna vlast prokockala milione eura za infrastrukturalne projekte
Demokratska frona oglasila se saopćenjem u vezi fijaska bh. predstavnika na samitu lidera zemalja Zapadnog Balkana u Parizu, a u saopćenju se kaže da će od raspoloživih 150 miliona eura za infrastrukturalne projekte, BiH će povući – nula, piše Patria.
- Razlog tome je nespremnost Vijeća ministara za ovaj samit, koji je za temu imao investicije u sektoru transporta i energetike. Vladajuća koalicija je krajem prošle godine ishitreno smijenila ministra komunikacija i prometa koji je ostvarivao odlične rezultate, samo da bi njegovo mjesto ostalo nepopunjeno preko šest mjeseci. Rezultat ove kratkovidne i neracionalne politike: pola godine izgubljeno, nezavršena prometna strategija, koja je bila jedan od uslova za dobijanje grantova, a propušteni grantovi se mjere desetinama miliona Eura koji su otišli susjednim zemljama!
Da podsjetimo: u julu 2015. godine, pred samit u Beču, oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine su usvojila tekst Okvirne transportne politike koju je pripremilo i u proceduru uputilo Ministarstvo Komunikacija i Prometa BiH kojeg je u tom momentu vodio Slavko Matanović. To je bio četvrti pokušaj da se usvoji Politika čije je usvajanje „zapinjalo“ godinama!
Kao „nagradu“ za usvojenu transportnu politiku, EU je prihvatila finansiranje određenih projekata – mostove na Savi u Svilaju i Gradišci – u visini od 28,8 miliona Eura grant sredstava, ali uz napomenu da je neophodno u do sljedećeg samita (u Parizu) usvojiti i državnu transportnu Strategiju te akcione planove i set „soft mjera“ kako bi EU fondovi za ovu svrhu ostali dostupni u narednoj godini.
Već u oktobru održani su sastanci sa predstavnicima britanske ambasade koja je pokazala spremnost da finansira tim konsultanata koji bi trebali raditi na izradi teksta Strategije u suradnji sa entitetskim ministarstvima i Brčko distriktom. Održani su i sastanci na operativnom nivou ministarstva sa predstavnicima ambasade, te predstavnicima EU delegacije u BiH koja je pomno pratila izradu Transportne politike, i sada Strategije. Rezultat tih napora je bio sastanak sa ambasadorom Velike Britanije, g. Fergusonom 11. novembra 2015. godine kada je definisana suradnja i počele pripreme za otpočinjanje konkretnog rada.
Međutim, zbog kreiranja „nove parlamentarne većine,“ ministar Matanović je smijenjen 10. decembra 2015. godine, a na imenovanje novog ministra se čekalo punih 6 mjeseci, zbog, između ostalog, i pravosudne afere ponuđenog kandidata za tu poziciju. Punih 6 mjeseci se ništa nije radilo na Strategiji, a svima u Vijeću ministara BiH je bilo više nego poznato da bez Strategije nema ništa od EU sredstava.
Kada tome pridodamo činjenice da je BiH odbila potpisati prilagođen SSP; da „mehanizam koordinacije“ i dalje ne postoji; da nema rješenja za održavanje izbora u Mostaru što je također jedan od uvjeta za razmatranje BiH aplikacije za članstvo u EU – možemo samo zaključiti da je vladajuća koalicija nesposobna da ovu zemlju vodi naprijed i da od ove zemlje nastavlja praviti tamni vilajet dok je ostatak regije svakim danim sve bliži članstvu u EU i već imaju konkretne koristi od toga u vidu sredstava za infrastrukturalne i energetske projekte - kaže se u saopćenju DF-a.