Vijesti
Politika
Edin Forto
Umjesto kladionica, Vlada FBiH oporezuje radnička primanja
11.07.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Umjesto kladionica, Vlada FBiH oporezuje radnička primanja
Edin Forto, delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije iz Naše stranke, reagovao je na novu odluku Vlade o oporezivanju toplog obroka i regresa.
Forto ukazuje da je novi porez na radne naknade i dodatno opterećenje radnika i poslodavaca je suprotno od onoga što nasa ekonomija u ovom momentu zahtijeva.
Poslodavci u realnom sektoru će sada morati odlučiti da li će smanjiti naknade za zaposlene, smanjiti profit i investicije ili ići u gubitak. Na drugoj strani, administracija će povećati ukupna izdvajanja za zaposlene, a smanjiti izdvajanja koja koriste građanima, odnosno tekuće i kapitalne transfere.
"Svi prihodi se moraju oporezovati, ali o tim mjerama možemo pričati tek nakon značajnog smanjenja rashoda za državnu administraciju i resterećenja malih i srednjih preduzeća od poreznih, a pogotovo od parafiskalnih nameta. Vlada mora shvatiti da se dodatni budžetski prihodi ne mogu kreirati na teret već preopterećenog realnog sektora. Ovaj novi porez na plate i istovremeno odsustvo rezanja javne potrošnje pokazuje da je obećana podrška privatnom sektoru premijera Novalica izgubila bitku sa interesima stranaka vladajuće koalicije, uključujući i njegovu Stranku demokratske akcije", kazao je Forto.
Dodao je da novo opterećenje na poslodavce i radnike, a bez mjera koje bi na drugoj strani rasteretile privredu, osim što predstavlja udar na mogućnost poslodavaca da kreiraju nova radna mjesta, bi označilo i neslavan kraj onoga što se zvala reformska agenda.
"Ovakav jednostrani potez je vraćanje na ekonomsku politiku koja se kolokvijalno može sumirati kao finansijsko cijeđenje realnog sektora za potrebe plata glomazne administracije", zaključio je Forto.