Vijesti
Politika
Banja Luka
Narodna skupština sutra razmatra Zakon po kojem će RS objaviti rezultate popisa po želji političara
12.07.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Narodna skupština sutra razmatra Zakon po kojem će RS objaviti rezultate popisa po želji političara
Narodna skupština Republike Srpske sutra razmatra Prijedlog zakona o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u Republici Srpskoj.
Bude li usvojen, RS će objaviti vlastite rezultate popisa stanovništava u ovom dijelu BiH.
Prema podacima Agencije za statisiku BiH, objavljeni 1. jula ove godine, u BiH živi 3.531.159 stanovnika. Ot toga, 50,11 posto su Bošnjaci, 15,43 posto ima Hrvata a Srba 30,78 posto. 0,77% stanovništva se nije izjasnilo.
Vlasti u RS ne priznaju rezultate popisa stanovništa koje je objavila Agencija za statistiku BiH. Iz Banja Luke najavljuju da će ovaj bh. entitet objaviti vlastite rezultate. Više domaćih i međunarodnih eksperata iz ove oblasti upozorili su da rezultati koje objavi RS ne mogu biti priznati nigdje. Ipak, i vlast i opozicija u RS ne obaziru se na preporuke.
Vlada Republike Srpske izradila je vlastiti Zakon o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine i uputila ga na glasanje u NSRS, po hitnom postupku.
Zakonom koji će se u srijedu naći na dnevnom redu NSRS ima sedam članova, a uređuje način obrade i objavljivanja rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine za teritoriju Republike Srpske.
Ukoliko Zakon sutra bude usvoje, rezultate popisa, po varijanti iz RS, Zavod za statistiku ovog bh. entiteta objavit će u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu zakona.