Vijesti
Politika
Maureen Cormack
Mostar mora ostati jedinstven, jer podjele nisu budućnost BiH
20.07.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Mostar mora ostati jedinstven, jer podjele nisu budućnost BiH
Ambasadorica SAD Maureen Cormack upozorila je, gostujući u Specijalu TV1, da Mostar mora ostati jedinstven grad, te da podjele nisu budućnost BiH.
"Nemam vojsku sa sobom, ali apsolutno ću zagovarati da ne bude podjele, ali je na građanima da odluče o budućnosti BiH", kategorična je ona.
Istakla je da bi bilo pozitivno i poželjno što više građanskog angažmana u vezi sa ovim vrlo važnim pitanjem.
"Rješenje za Mostar mora uraditi dvije stvari - njime se mora postići implementiranje odluke Ustavnog suda i Grad mora ostati jedinstven. Podjela nije budućnost BiH. Spajanje građana, gradnja zajedničkog društva, to je ono što je potrebno za budućnost", istakla je ona.
Podsjetila je na činjenicu da u svim demokratskim sistemima pravo građana da glasaju predstavlja osnov demokratije.
"Ja zaista i dalje čvrsto vjerujem da su potrebni izbori u Mostaru ove godine. Sada se govori o danima, a ne o mjesecima, da bi se omogućilo da se ti izbori i dese u ovom oktobru. Ja ću i dalje nastaviti raditi sa svim političkim liderima da apelujem na njih da pronađu rješenje.
To rješenje mora uraditi dvije stvari - njime se mora postići implementiranje odluke Ustavnog suda i Grad mora ostati jedinstven. Podjela nije budućnost BiH. Spajanje građana, gradnja zajedničkog društva, to je ono što je potrebno za budućnost", naglasila je američka ambasadorica.
Komentarišući politike koje nastoje podijeliti Grad na Neretvi, ambasadorica Cormack je izrazila nadu da su političari sami zaključili da je važnije održati Mostar jedinstvenim.
"Svi smo vrlo jasno rekli da je to esencijalni element svake odluke i nadamo se da je to pravac u kojem se sada oni kreću", poručila je američka ambasadorica u BiH.