Vijesti
Politika
Mladen Ivanić
Nisam naivni idealista
21.07.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Nisam naivni idealista
Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) neće ugroziti niti riješiti probleme naših poljoprivrednika. To mogu riješiti samo kvalitetne subvencije, a to je obaveza entiteta, izjavio je za novi broj magazina "Dani" član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.
''Evropska unija jeste bila popustljiva prema BiH i to je bilo teško ignorisati. Entiteti sada imaju dobar okvir i treba da počnu zaista raditi u interesu poljoprivrednika'' - rekao je on.
Upitan zašto je u Predsjednjištvu blokirao Sporazum iako se iz njegovih istupa u javnosti moglo se zaključiti da nema ništa protiv SSP-a, Ivanić je rekao da je uvijek mislio da je SSP kvalitetno ispregovaran, posebno nakon obećanja koja su dobijena od Njemačke.
''Nisam osporavao dokument, već je moj stav više posljedica načina na koji je donesena odluka o popisu. Nije normalno da se prekrši princip i da se nakon toga ponaša kao da se ništa nije desilo. Za mene postignut dogovor vrijedi i bez obzira na sve političke izazove i ja od njega ne bih odustao.
Ne pristajem na preglasavanje, jer tako se ne mogu graditi bolji odnosi u BiH. Kad je već urađeno drugačije po pitanju popisa, htio sam pokazati da isto tako može i sa SSP-om. Ako Čović i Izetbegović imaju Jukića kojeg ne mogu kontrolisati, imam i ja Milorada Dodika'' - kazao je.
Kaže da će uvijek poštivati dogovor, nikada ga neću izdati, ali da neće da bude "naivni idealista".
''Očekivati od mene da to radim u ime opšteg ambijenta je zaista krajnje nekorektno, jer interes našeg evropskog puta je bio da popis bude prihvaćen od svih. Moglo se do toga je bilo više političke volje da se postigne dogovor. Mislim šteta je što se desilo ovo oko popisa jer je sadašnja struktura, posebno u Predsjedništvu, imala mogućnost da nastavimo raditi u pozitivnom pravcu'' - rekao je, između ostalog, Ivanić za "Dane".