Vijesti
Politika
Uz julsku plaću
Za regres uposlenika bh. institucija 7,5 miliona KM
29.07.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Za regres uposlenika bh. institucija 7,5 miliona KM
Svim zaposlenim u institucijama BiH ove godine regres će biti isplaćen uz julsku plaću i iznosit će 300 KM, za šta će biti isplaćeno ukupno oko 6,6 miliona KM, potvrđeno je za Oslobođenje u Ministarstvu finansija i trezora BiH.
Razni pomoćnici
''Uz isplate regresa u pravosuđu, koji iznosi 50 posto plate, ukupna stavka za regres u 2016. je oko 7,5 miliona KM'', kazala nam je Nataša Krsman iz Odnosa sa javnošću Ministarstva.
Vijeće ministara BiH je 1. jula prošle godine usvojilo odluku o visini regresa za godišnji odmor u institucijama BiH za 2016, prema kojoj se zaposlenim u institucijama BIH utvrđuje pravo na regres u visini od 300 KM.
Podsjećanja radi, prema odluci o visini regresa za 2015, zaposlenim u institucijama BiH sa koeficijentom do 4,00 bilo je utvrđeno pravo na regres za godišnji odmor u visini od 300 maraka, a zaposlenim u državnim institucijama sa koeficijentom preko 4,00 u visini od marku.
Tako su prošle godine regres od jednu KM imali, između ostalog, sekretari domova u PSBiH, savjetnik predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Doma PSBiH, rukovodeći državni službenici (sekretar parlamentarne komisije, pomoćnik sekretara Doma, pomoćnik sekretara Zajedničke službe, rukovodilac sektora, interni revizor), imenovani rukovodioci upravnih organizacija, pravobranilac i njegov zamjenik, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, državni ministri i direktori policijskih agencija, dok će ove godine regres biti isplaćen u iznosu od 300 KM svima, bez obzira na visinu plaće.
Vijeće ministara je prošle godine donijelo odluke o visini osnovice za obračun plaće zaposlenim u institucijama BiH za 2016, koja iznosi 475,69 KM i nepromijenjena je od 2012, kada je radi budžetskih ušteda došlo do smanjenja plaća i regresa.
Službena vozila
Kada su u pitanju budžetske uštede na osnovu Pravilnika o korištenju telefona, sredstava reprezentacije i uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH, koji su na snagu stupili 1. januara 2015, iz Ministarstva finansija i trezora BiH su nam kazali da je ukupna ušteda primjenom navedenih pravilnika za prvih šest mjeseci prošle godine 1.207.000 KM i to primjenom Pravilnika o korištenju telefona 648.000 KM, o korištenju sredstava reprezentacije 160.000 KM i o uvjetima i načinu korištenja službenih vozila 399.000 KM (bez zavisnih troškova korištenja i održavanja službenih vozila), dok su na kraju godine ostvarene uštede veće od tri miliona KM. Za ovu godinu pokazatelja još nema.