Vijesti
Politika
Nema krize u Vijeću ministara i Federalnoj vladi
15.08.2016. 12:00
Izvor: Moj portal
Nema krize u Vijeću ministara i Federalnoj vladi
Nema nikakve krize, ni u Vijeću ministara BiH ni u Vladi FBiH. Obje vlade rade dobro. Kriza se pokušava vještački predstaviti.

Izjavio je to u razgovoru za "Dnevni avaz" zamjenik predsjednika SDA i državni ministar civilnih poslova Adil Osmanović, ocijenivši da se u momentu u kojem se trenutno nalazi BiH ne može dovoditi u pitanje rad parlamentarne većine.

''Očekujem da će se na sljedećem sastanku lidera SDA, SBB-a i HDZ-a, Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića i Dragana Čovića, stvari riješiti na opće zadovoljstvo BiH. Pitanje mehanizma koordinacije treba što hitnije riješiti da bi BiH ispunila uslove koje je pred nju postavila Evropska komisija'' - kazao je Osmanović za "Avaz".

Ocijenio je dobrim dogovor o mehanizmu koordinacije između Izetbegovića i lidera SNSD-a Milorada Dodika, uz opasku da je bio lično iznenađen reakcijom Čovića, "jer su se stvari mogle riješiti novim sastankom, koji je upravo i zakazan".

Osmanović je kazao i da je Radna grupa formirana radi analize spornog ugovora o štampanju ličnih karata s kompanijom "Muhlbauer" završila svoj izvještaj, a on bi se trebao uskoro naći pred Vijećem ministara.

''Znamo da je revizija utvrdila mnogo propusta. Daljnji potezi mogu biti ili da on bude poništen ili da se s ljudima iz "Muhlbauera" sjedne i sačini novi ugovor koji će biti u skladu sa zakonom'' - kazao je ministar Osmanović.

Ministar je također potvrdio da će se na narednoj sjednici Vijeća ministara BiH naći izmjene Zakona o lijekovima BiH koje predviđaju drugačiji sastav Stručnog vijeća Agencije za lijekove.

''Naravno da moramo voditi računa o zaštiti domaće proizvodnje. Ne smije se dešavati ni da lijekovi u BiH budu skuplji nego u okruženju, ali ni da lijekova domaćih kompanija skoro da i nema na tržištima u susjedstvu'' - rekao je on.