Vijesti
Politika
Banja Luka
Bošnjački zvaničnici RS-a traže da se spriječi referendum u RS-u
18.08.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Bošnjački zvaničnici RS-a traže da se spriječi referendum u RS-u
Bošnjački zvaničnici u RS-u danas su, u povodu najavljenog referendum u bh. entitetu RS, 25. septembra, zaključili da mir, stabilnost i stepen suživota ne smiju biti ugroženi te traže da se spiječi antidejtonsko, antiustavno i antimirovno djelovanje.
Očekuju da referendum u RS-u o 9.januaru kao Danu RS-a neće biti održan i da se na neki način spriječi njegovo održavanje.
''Bošnjački predstavnici u vlasti tog bh. entiteta očekuju reakciju međunarodne zajednice, a pozvali su visokog predstavnika u BiH Valetina Inzka i Vijeće za implementaciju mira (PIC) u BiH koji imaju najveću odgovornost da sprovođenje Dejtonskog sporazuma, da spriječe radikalizaciju prilika, izazvanih nakon odluke o referendumu'', rekao je nakon sastanka potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić.
Salkić, koji je bio organizator današnjeg sastanka, je dodao da od Inzka očekuju da radi svoj posao i zaštiti Dejtonski sporazum, naglasišvi da se odluke Ustvanog suda BiH, među kojima i ona da je 9. januar kao Dan RS-a neustavan, moraju poštovati i provoditi.
''Ako se referendum održi, BiH se usmjerava na jedan kolosjek koji neće biti siguran'' - ukazao je Salkić i dodao da ako se referendum ne održi BiH će sačuvati mir, nastaviti reforme i put ka evropskoj uniji.
Istakao je i da Bošnjaci neće pristati na proslavu 9.januara kao dana entiteta, jer su jedan od konstitutivnih naroda u RS-u, opredjeljeni za mir, suživot i toleranciju i smatraju da treba naći datum koji će svi narodi jednako prihvatiti i slaviti.
''Ako uđemo u stanje anarahije, sve je moguće'' - dodao je Salkić i dodao da bi se u slučaju referenduma o 9. januaru otvorila i druga pitanja izjašnjavanja građana.
Očekuju i da vlasti RS-a shvate da Bošnjacima ne mogu nametati naziv jezika i da oni govore bosanski jezik i to će vlast u RS-u prije ili kasnije morati da prihvati i ispuni taj zahtjev.
Sastanku Koordinacije bošnjačkih političkih predstavnika u vlasti ovog entiteta prisustvali su zvaničnici SDA Adil Osmanović, Sadik Ahmetović, Edin Ramić, te poslanici Kluba “Domovina” u Narodnoj skupštini RS-a, Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a, te izabrani i imenovani bošnjački predstavnici s područja ovog entiteta.
Inače, Salkić je, zajendo s zvaničnicima Bošnjacima, konferenciju za novinare održao u Palati RS-a, odakle je njegov kabinet izmjestio predsjendik RS-a Milorad Dodik još prije nekoliko godina.