Vijesti
Politika
Oštra retorika kreirala negativnu atmosferu u BiH
19.08.2016. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Oštra retorika kreirala negativnu atmosferu u BiH
Šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore izjavio je u intervjuu za Dnevni Avaz da OSCE dijeli i podržava stav međunarodne zajednice o tome da je najavljeni referendum o Danu RS protivan Dejtonskom mirovnom sporazumu te poručuje da u BiH ima mnogo otvorenih pitanja za koja je potrebno što prije iznaći rješenja.

''Pozitivna dešavanja poput mehanizma koordinacije, nažalost, zasjenila je i oštra retorika kojom je kreirana negativna atmosfera. Nadam se da to neće biti izvor za veće tenzije u BiH.

Građani BiH zaslužuju sigurnost, napredak i ekonomski prosperitet, a preduvjet za to je da bh. političari poštuju načela zakonitosti i osiguraju vladavinu prava'' - rekao je Moore.

Na pitanje zašto međunarodna zajednica konkretno ne reagira i treba li uopće reagirati, Moore je naveo da međunarodna zajednica prati razvoj situacije, ali da domaće vlasti moraju raditi svoj posao.

''Mi smo tu da pomognemo, ali vlasti u BiH trebaju kompromisom iznaći zajednička rješenja, poštujući sudske odluke na svim nivoima. Ta rješenja trebaju biti održiva i u interesu svih građana'' - smatra ovaj američki diplomata.

Potcrtava također da referendum nije u interesu građana BiH te da trošenje ionako oskudnih javnih resursa u tu svrhu ne može donijeti ništa dobro. To nije korak koji, poručuje, vodi ka izgradnji pomirenja i održivog suživota.