Vijesti
Politika
Bakir Izetbegović
Kakva god bude odluka Ustavnog suda ja ću je prihvatiti
07.09.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Kakva god bude odluka Ustavnog suda ja ću je prihvatiti
Predsjedavajući Predjsedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je nakon petosatnog sastanka s liderima SBB-a i HDZ-a kazao da se razgovaralo o različitim temama i problemima u Federaciji, ali i da je danas obavio sastanke sa ambasadorima u BiH s kojima je razgovarao o odluci PIC-a vezano za referendum u RS-u."Razgovarali smo skoro pet sati i mogli smo da razgovaramo još deset sati, ne bi bilo puno. Nastavit će se ti razgovori. Bude predrasuda, bude pogrešnih predstava koje smo danas raščistili i to je ono što je vrijedno bilo na današnjem jako dugom sastanku na različite teme", kazao je Izetbegović.
Dodao je da misli da će sljedeće godine krenuti veoma snažno, intenzivno u izgradnju autoputa i cesta diljem Federacije.
"Također mislim da smo našli neka rješenja koja će olakšati rad kliničkih centara u Mostaru, Sarajevu, Tuzli. Današnji sastanak će također trasirati neka rješenja koja će pomoći poljoprivrednicima i tako dalje. Bit će tu pozitivnih direktnih efekata od današnjeg sastanka", kazao je Izetbegović.
Na pitanje novinara zašto su danas u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine bili ambasadori nekih država u našoj zemlji, Izetbegović je kazao da su razgovarali o odluci PIC-a, a vezano za referendum u RS-u.
"Pojasnili su mi odluke PIC-a, podijelili smo procjene onoga što sad slijedi. Ono na čemu su oni insistirali je da nema niti govora o tome da može doći do nekog referenduma o podjeli BiH, to su svi podcrtavali. Ja sam iznio svoj stav u vezi sa događajima, neki smatraju da je prevelika tenzija dignuta u vezi ovoga svega. Ja ne mislim tako, smatram da je bila potrebna velika tenzija da bismo shvatili svu ozbiljnost ovoga kuda se krećemo i naglasio da nažalost nije potrebno dvoje da biste imali konflikte i probleme. Dovoljan je jedan, koji uporno već osmu godinu pravi opstrukcije, pravi probleme u BiH i da je vrijeme da se taj jedan zaustavlja", kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH,
Dodao je da su ambasadori dali saopćenje kakvo su dali, da je ono dosta jasno, ali da je ono na čemu su baš insistirali je da nema niti govora o tome da će iko ikada krenuti u to da podijeli BiH.
Od sjednice Ustavnog suda Izetbegović očekuje princijpijelan odgovor, da se ne počnu baviti politikom.
"Kakva god bude odluka Ustavnog suda, eventualno OHR-a, strana koju ja predstavljam će je prihvatiti", kazao je Iztbegović.
Komentarisao je i Čovićevo pismo upućeno PIC-u o reorganizacija Federacije.
"Ne možete vi razumjeti potpuno drugu stranu. Ja ne vidim da su Hrvati na takav način diskriminirani u BiH kako to vidi gospodin Čović. Dapače, vidim u nekim stvarima da su pozitivno diskriminirani, da imaju nešto i preko onoga što imaju Bošnjaci, neke paritete. Pa između ostaloga da vladaju potpuno suvereno na nekih dvadesetak procenata teritorije Federacije. Onda, da dijele vlast u dva mještovita kantona, SBK i HNK, pa da imaju paritete na raznim nivoima, da drže finansije već drugu deceniju, da ministarstva pravde su redovito u njihovim rukama i tako dalje. Ali, treba razgovarati. Danas sam se uvjerio da nisam bio u pravu u vezi nekih stvari, da sam imao pogrešne predstave, recimo kada je u pitanju klinika u Mostaru. Tako da, treba razgovarati i čuti argumente i druge strane i to je ustvari najbolji način da se ide ka nekim sretnim rješenjima", mišljenja je Bakir Izetbegović.
Zaključio je da je jako zadovoljan današnjim sastankom jer je on prošao u jednoj dobroj atmosferi, u spremnosti da se iskreno saslušaju argumenti druge strane i misli da je to jedan način da se neki pritisci umanje, da se predrasude umanje i da bolje razumiju jedni druge što je pravi put da se rješavaju stvari u Federaciji, u Bosni i Hercegovini.