Vijesti
Politika
Prekompozicija
Čović i Radončić najavili ulazak Dodika u vlast
21.10.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Čović i Radončić najavili ulazak Dodika u vlast
U Banja Luci se danas sastaju lideri HDZ BiH i SNSD Dragan Čović i Milorad Dodik.
Temu razgovora već je jučerašnjom izjavom najavio Čović - rekonstrukcija vlasti na državnom nivou što podrazumijeva ulazak Dodikovih kadrova, a izbacivanje Saveza za promjene.
''Na sjednici Parlamenta BiH pokazalo se da koalicija na državnom nivou ne funkcionira. Najbolji način da vidite funkcionira li nešto jeste u Parlamentu. Mislim da je suvišan bilo kakav dodatni komentar. Vidjeli ste da na nivou Vijeća ministara to očigledno nismo uspjeli'' – rekao je Čović.
Ništa novog ustvari nije rečeno, jer se o ulasku SNSD-a u vlast na državnom nivou razgovara još od izbora 2014. godine, ali se kontinuirano traži model kako to odraditi.
Općepoznato je da su Čović i Dodik odlični, kako u privatno-biznismenskim relacijama, tako i u političkim. Dodik je dao svom prijatelju ministarsku fotelju u Vladi RS iako HDZ nije ostvario nikakav izborni rezultat u tom entitetu.
S njima je u izvrsnoj prijateljskoj relaciji i lider SBB Fahrudin Radončić, koji je jučer, baš kao i Čović, između redova nagovijestio da će ipak doći do izmjena.
To znači izbacivanje Saveza za promjene iz Vijeća ministara BiH i oduzimanje svih pozicija koje su kadrovi Saveza dobili na državnom nivou, a ulazak Dodikovog SNSD-a.
Glasanje o setu zakona o povećanju akciza na gorivo, jučer u Parlamentu BiH, pokazalo je da su SNSD, HDZ, SBB i SDA već razradili scenarij za ulazak Dodika u državnu vlast.
''Što se tiče SDA, HDZ-a i SBB-a, naš stav je da se ta koalicija održi do kraja ovog ciklusa vlasti, a to će zavisiti od toga šta će se dešavati u RS, odnosno o odlukama SDS-a'' - kazao je Radončić.
Čeka se da se vidi ko će biti nasljednik Mladena Bosića na mjestu predsjednika SDS-a. Dodik je već rekao za Vukotu Govedaricu da ako on bude da je to „naš čovjek“.
U SDS-u su, što je i bivši visoki funkcioner ove stranke Ognjen Tadić prije nekoliko dana izjavio, na sceni frakcijske borbe, te se čeka koja će struja pobijediti.
Ako Govedarica preuzme stranačko kormilo, SDS će kontrolisati Dodik, što onda vodi raspadu Saveza za promjene, a ulasku SNSD-a na velika vrata u državnu vlast.
Uz to, zagovornici prekompozicije vlasti imaju dodatni argument – Dodikova ubjedljiva pobjeda na lokalnim izborima čime je postao kredibilan politički faktor.
I sada će građani ponovo se zapitati pa kako to kada su lideri stranaka davali i daju izjave od one da „SNSD neće u vlast“ do onih da „nema promjena u državnoj vlasti“.
Samo se treba podsjetiti da su posljednjih godina uvijek nakon „čvrstih obećanja“ da ne ulaze u vlast, samo mjesec dva nakon izgovorenog antologijskog „ne“ uslijedila ulijetanja u ministarske, direktorske i ine fotelje.
A način kako će se to izvesti? Najavio je to već Čović. Poručuje, vidi se da ne funkcioniše Parlament BiH, Vijeće ministara BiH, ali eto što se tiče HDZ-a partner je i dalje Savez za promjene. Pauza, uzima zraka i dodaje “ali ne pita se samo njegova stranka“. E baš ta teatarska pauza znak je da će „selektori uvesti rezervne igrače sa klupe“.
Još nekoliko sjednica, a možda čak samo jedna dvije, na kojima će se dogoditi isto što i sa setom zakona o akcizama i ne može biti čvršći argument za izbacivanje Saveza za promjene iz vlasti od nefunkcioniranja najvažnijeg zakonodavnog tijela u državi.
Prije četiri godine imali smo sličan scenarij. Nakon što SDA nije glasala za Budžet institucija BiH za 2012. godinu, SDP koji je tada vodio Zlatko Lagumdžija izbacio je ovu stranku iz vlasti, a uveo SBB.
Još samo matematički da se poslože ruke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.