Vijesti
Politika
Sarajevo
Novi hrvatski premijer Andrej Plenković stigao u BiH
28.10.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Novi hrvatski premijer Andrej Plenković stigao u BiH
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić dočekao je ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića koji je jutros doputovao u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini.
Dočeku su prisustvovali i zamjenici predsjedavajućeg Vijeća minisara BiH Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović, te ministrica odbrane Marina Pendeš i ministar prometa i komunikacija Ismir Jusko.
Nakon svečanog dočeka uslijedit će susret delegacija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.
Protokolom posjete predviđen je i susret Plenkovića sa predsjedavajućim i zamjenicima predsjedavajućih oba doma Parlamentarne skupštine BiH, kao i susret s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH.
08:05 - Novi hrvatski premijer danas dolazi u posjetu BiH
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić razgovarat će danas u Sarajevu sa predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem koji dolazi u službenu, dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini.
Doček na Međunarodnom Aerodromu Sarajevo predviđen je u 8.30 sati, nakon čega će na plato ispred zgrade institucija BiH predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić hrvatskom premijeru prirediti svečani doček.
Predviđen je susret delegacija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. U delegaciji BiH, uz predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, bit će i njegovi zamjenici, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.
Protokolom posjete predviđen je susret sa predsjedavajućim i zamjenicima predsjedavajućeg oba doma Parlamentarne skupštine BiH, kao i susret sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH.
Tokom boravka u Sarajevu Plenković će imati susrete i sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom ef. Kavazovićem, vrhbosanskim nadbiskupom, kardinalom Vinkom Puljićem, kao i članovima HKD „Napredak“.
U popodnevnim satima Plenković posjetit će Kiseljak gdje će se susresti sa načelnikom Općine KiseljakMladenom Mišurićem Ramljakom. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske posjetit će i Mostar gdje će se u večernjim satima susresti sa mostarsko-duvanjskim biskupom Ratkom Perićem i gvardijanom Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru Ikom Skokom.
U subotu, drugog dana posjete Plenković će posjetiti Sveučilište u Mostaru gdje će razgovarati sa rektoricom Ljerkom Ostojić i članovima Rektorata. Tokom dana razgovarat će sa predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora, te će posjetiti Dom za siromašne studente Franjevačkog samostana i obići gradilište Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.