Vijesti
Politika
Sarajevo
Postavljanjem poslaničkih pitanja počela sjednica Predstavničkog doma PSBiH
09.11.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Postavljanjem poslaničkih pitanja počela sjednica Predstavničkog doma PSBiH
Postavljanjem poslaničkih pitanja na koja članovi Vijeća ministara BiH odgovaraju odmah, počela je sjednica Predstavničkog dom Parlamentarne skupštine BiH.
Nakon toga uslijedit će utvrđivanje dnevnog reda sjednice na kojem bi trebalo da se nađe Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji je predložio poslanik Damir Arnaut, a u vezi s isplatom otpremnina.
Predloženim zakonom zadržava se pravo značajnog broja zaposlenih u institucijama BiH na otpremninu u iznosu njihovih šest neto plaća isplaćenih u prethodnih šest mjeseci, odnosno šest prosječnih plaća u BiH ukoliko je to za njih povoljnije, ali se uvodi ograničenje na maksimalan iznos otpremnine koji se može isplatiti na 12 prosječnih plaća u BiH.
Poslanici bi se trebali izjasniti i o zahtjevu Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima razmatra po hitnom postupku.
Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog tog zakona, kojim će Vijeću ministara biti omogućeno da, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, imenuje dva nezavisna eksperta u sastav Stručnog vijeća Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.
Pred poslanicima bi se trebali naći i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Pravobranilaštvu BiH, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH.
Između ostalog, trebao bi biti razmatran i Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2015. godinu.
Predviđeno je i razmatranje Informacije o napretku u procesu ispunjavanja uvjeta BiH na evropskom putu; Izvještaj o realizaciji mjera iz Akcionog plana za realizaciju prioriteta iz Izvještaja o BiH za 2015. te Izvještaj o napretku u provođenju Akcionog plana za realizaciju Reformske agende za nivo Vijeća ministara BiH.