Vijesti
Politika
Mladen Ivanić
Bavit ću se više Evropom i budućnošću, a manje prošlošću
17.11.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Bavit ću se više Evropom i budućnošću, a manje prošlošću
Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH, od danas preuzima osmomjesečno predsjedavanje institucijom kolektivnog šefa države.
U razgovoru za Dnevni avaz Ivanić je kazao da će mu prioritet u radu biti prvenstveno afirmacija tema o kojima bi sva tri člana Predsjedništva trebala imati zajedničke stavove, a da ostave po strani one o kojima se ne slažu.
''Bavit ću se više Evropom i budućnošću, a manje prošlošću, jer o prošlosti očito imamo različite stavove'' - kaže Ivanić.
Tome će, smatra Ivanić, doprinijeti i decembarska posjeta komesara za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna, koji bi tada trebao uručiti bh. vlastima upitnik Evropske komisije za dobivanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u Evropskoj uniji.
''Nadamo se da će to biti početak nove faze za BiH, upravo te u kojoj bi trebalo više da razmišljamo o budućem vremenu i evropskim institucijama'' - kaže Ivanić.
Komentirajući zaoštravanje odnosa u RS-i između pozicije i opozicije, Ivanić kaže da „prijetnje o bojkotu opština u kojima SNSD nije na vlasti upućuju na totalnu nedemokratičnost cijelog sistema".
''Pravljenje crnih lista je katastrofalna stvar. Sam taj naziv dovoljno upućuje koliko je to ružno i necivilizacijski, a priča o mrcvarenju predstavnika RS u institucijama u Sarajevu dodatno je u svemu tome digla tenzije. Takvu vrstu političke filozofije osuđujem i smatram je necivilizacijskom'' - zaključio je Ivanić.