Vijesti
Politika
Bruno Bojić
Biti na bilo kakvoj crnoj listi nije dobro za BiH
22.11.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Biti na bilo kakvoj crnoj listi nije dobro za BiH
Predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Bruno Bojić kazao je danas da biti na bilo kakvoj crnoj listi nije dobro za državu, a u slučaju da je BiH na crnoj listi FATF-a to je zabrinjavajuće i za pravne i fizičke osobe.
Naime FATF, međudržavno tijelo koje ima za cilj da razvija i unapređuje mjere i radnje za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma na nacionalnom i međunarodnom nivou, stavio je BiH na crnu listu zbog uvođenja standarda za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma na koje se BiH obavezala (Akcioni plan FATF).
Zbog neispunjavanja obaveza iz Akcionog plana FATF-a, BiH je Uredbom objavljenom u Službenom listu Evropske unije okarakterizirana kao zemlja sa strateškim nedostacima u dijelu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma i koja predstavlja znatnu prijetnju finansijskom sistemu Unije.
To praktično znači da je BiH stavljena na crnu listu Evropske unije čime je ugroženo poslovanje bankama i klijentima bez obzira na to da li se radi o fizičkim ili pravnim osobama.
''Onemogućavanje platnog sistema zasigurno će zasmetati privrednicima koji kupuju u inostranstvu i robu plasiraju u drugim zemljama jer će transfer novca biti problem'' - pojasnio je Bojić.
Naglasio je da je stoga potrebno da bh. vlasti urade iskorak i ispune uvjete na koje su se obavezali 2009. godine.
Ovakva odluka FATF-a za BiH znači da se postojeće investicije u BiH iz EU se stavljaju pod poseban režim, priliv kapitala iz EU ovim je usporen ili onemogućen a finansijske transakcije diplomatskih i privrednih predstavništava BiH u EU su usporene ili onemogućene.