Vijesti
Politika
Sarajevo
CIK BiH odredio kazne za narušavanje izbora u Stocu
25.11.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
CIK BiH odredio kazne za narušavanje izbora u Stocu
Centralna izborna komisija BiH danas održava sjednicu na kojoj se raspravlja o narušavanju izbornog procesa u Stocu na oktobarskim izborima.
Nakon što je prijedlog Odluke o poništavanju rezultata oktobarskih izbora u Stocu odmah izbačen sa dnevnog reda, na sjednici se raspravljalo o ostalim tačkama a koje su u vezi sa eventualnim kaznama i pokretanju postupaka protiv članova i predsjednika biračkih odbora.
Izglasano je da se predsjednici biračkih odbora kazne sa 700 KM novčane kazne, a članovi sa 350. Ukupan broj članova koji će snositi novčane kazne je 35.
Također, Semir Čokljat, Merima Đulić, Anel Hasić i Huso Tabaković kao članovi biračkih odbora na izbornim jedinicama u Stocu su kažnjeni zabranom pojavljivanja na narednim izborima, ali bez određivanja novčane kazne.
13:56 - Odluka o poništenju izbora u Stocu izbačena sa dnevnog reda
Centralna izborna komisija danas je održala sjednicu na kojoj se raspravljalo, između ostalog, o ponštavanju izbornih rezultata u Stocu.
Od ukupno sedam tački dnevnog reda na današnjoj sjednici, četiri su bile o izbornim rezultatima u Stocu.
Na samom početku sjednice, hrvatski članovi su tražili da se odluka o poništenju izbora skine sa dnevnog reda dok se ne izreknu mjere i sankcije za odgovorne koji su zaustavili izborni proces i dok sve odluke ne postanu pravosnažne.
Nakon žustre rasprave na početku sjednice, prijedlog da se Odluka o poništenju izbora u Stocu sa dnevnog reda izbaci je usvojen glasovima 4:3.
ZA su glasali Suad Arnautović, Irena Hadžiabdić i Ahmet Šantić.
Vlado Rogić je na samom početku inicirao glasanje o ovom pitanju, a većinskim brojem glasova, prijedlog je usvojen.
Ostale tačke dnevnog reda ostale su nepromijenjene, a sjednica se nastavlja.
13:15 - CIK BiH danas odlučuje o Stocu
Centralna izborna komisija će na današnjoj sjednici razmatrati, između ostalog, prijedlog Odluke o poništavanju rezultata oktobarskih izbora u Stocu.
Sjednica je zakazana za 13:00 sati, a od sedam tački dnevnog reda čak četiri su u vezi sa dešavanjima u izbornom mjestu Stolac za vrijeme lokalnih izbora u oktobru.
Podsjećamo, u Stocu je 2. oktobra u popodnevnim satima, tokom održavanja lokalnih izbora u BiH, prekinut izborni proces jer je na određenom biračkom mjestu došlo do nasilja i fizičkog sukoba jednog od kandidata i zvaničnika Općinske izborne komisije Stolac.
Podsjetnik na dešavanja u Stocu
Dok neki tvrde da je kandidat za načelnika Općine Stolac Salmir Kaplan počeo nasilnički ponašati prema nekim članovima biračkog odbora dok iz Inicijative za Stolac tvrde da je predsjednik Opštinskog odbora Ivan Perić taj koji je fizički napao kandidata Inicijative Salmira Kaplana, koji se je zatim branio od napada
U 14:55 sati u PS Stolac je prijavio policijski službenik sa osiguranja bivše zgrade Općinskog suda, gdje smješten Općinski izborni štab, da je u prostorijama OIK-a napadnut predsjednik OIK-a Ivan Perić od strane Salmira K. i Ahmeda Lj., pri čemu je Perić zadobio tjelesne povrede. Salmir K. i Ahmed Lj. su se udaljili s mjesta događaja u nepoznatom smjeru. Nakon izvjesnog vremena došla je veća grupa građana bošnjačke nacionalnosti, te nasilno ušla u zgradu bivšeg Općinskog suda, razvalila ulazna vrata, te domolirala prostorije OIK-a o čemu je upoznata kriminalistička policija i nadležni tužitelj, te izvršen uviđaj", naveli su iz MUP-a HNK.
Deset minuta kasnije, prema istim navodima, u PS Stolac su policijski službenici na osiguranju GM "Podgrad II" prijavili da su čuli galamu unutar biračkog mjesta gdje je član biračkog mjesta Mario Raguž iz Stoca fizički napadnut od strane Salmira K. i Demira M.
"Oko 15:25 sati, u PS Stolac je prijavio policijski službenik na glasačkom mjestu Pušište da je Salko B. iznio glasački materijal sa glasačkog mjesta, isti unio u svoje vozilo, te se udaljio u smjeru Stoca", navodi policija.
Odneseni glasački materijali
Nešto kasnije, oko 15:35 sati, u PS Stolac je predsjednik jednog od tri glasačka mjesta u OŠ Stolac, Dario Š. prijavio da je na tri glasačka mjesta u OŠ Stolac ušao Elvir N. iz Stoca sa još tri osobe i da su nasilno odnijeli glasačke kutije.
"Oko 15:50 sati, u PS Stolac je Zdravko V., član Izborne komisije, prijavio da je na glasačkom mjestu Dječiji vrtić došlo više osoba koje su otuđile glasački materijal i udaljili se s lica mjesta. Oko 16:00 sati, u PS Stolac je prijavio policijski službenik sa osiguranja grasačkog mjesta Zadruga-Crnići, da je na glasačkom mjestu prekinuto glasanje jer je jedan od članova GK uzeo spisak glasa
a koji je odnio sa sobom", navodi se u policijskom izvještaju.
Petnaest minuta kasnije, oko 16:15 sati, u PS Stolac je prijavio član GM Radimlja, Ivanko M., da su NN osobe nasilno odnijele glasački materijal, te je predsjednik drugog GM, Aida G., odnijela glasački materijal sa sobom, te je biračko mjesto Radimlja II zatvoreno u 15:50 sati, a glasačko mjesto Radimlja I u 16:15 sati.
"Oko 16,35 sati, u PS Stolac je pristupio Zoran T., predsjednik glasačkog mjesta Vatrogasno, te prijavio da je glasačko mjesto prekinulo s radom zbog toga što su na isto došli Nedžad Č. i Ajdin J. i odnijeli dio glasačkog materijala", navodi su policije.
Prethodno, u 11:15 sati, Adnan B. iz Stoca, predsjednik BM Kruševo, da je na GM došao Božo R. iz Kruševa, te je zbog nemogućnosti glasanja, zbog isteka lične karte, sa stola pobacao glasački materijal i udaljio se sa mjesta događaja.