Vijesti
Politika
Korupcija ušla u sve sfere života u BiH
28.11.2016. 12:00
Izvor: Moj Portal
Korupcija ušla u sve sfere života u BiH
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić definirao je korupciju kao najslabiju kariku u BiH koja nanosi najviše štete bosanskohercegovačkom društvu te izrazio nezadovoljstvo lošim odnosima sigurnosnih agencija i pravosudnih institucija u BiH.

To je izjavio danas medijima tokom godišnje pregledne konferencije o temi “Aktuelno stanje u sektoru odbrane i sigurnosti BiH”, koju je Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH organizovala.

Ukazao je na to da, zbog ovakvih odnosa, BiH nema potreban stepen kvaliteta borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Mektić smatra da se zbog korupcije, koja je ušla u sve sfere života u BiH, moraju preduzeti šire sistemske mjere te promijeniti kompletna svijest i odnos prema korupciji.

''To je ključna stvar gdje mi nemamo apsolutno nikakvih rezultata ''– podvukao je i dodao da to potvrđuje i činjenica da u BiH apsolutno nema nikakve oduzete i konfiskovane imovine.

Napomenuo je da će ovo biti ključni uvjet iz oblasti vladavine prava kod integracija BiH u Evropsku uniju.

S druge strane, istakao je poboljšanu koordinaciju u radu policijskih agencija na državnom nivou, kazavši da su profesionalni odnosi u posljednje vrijeme na visokom nivou i da postoji visoki stepen visokog međusobnog povjerenja.

Naglasio je da je to dodatni faktor koji omogućuje još bolje rezultate u budućnosti.

Također je izrazio zadovoljstvo dobrom praksom Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) koja ima priliku obavijestiti PS o subjektivnim i objektivnim problemima na koje nailaze, a gdje Komisija u značajnoj mjeri može pomoći.

Podsjetio je da će se od BiH u procesu evropskih integracija tražiti konkretniji rezultati te da u tom kontekstu već ima zahtjeva iz Brisela, gdje je rečeno da ih interesiraju osuđujuće presude i konfiskacija imovine, jer žele vidjeti da li smo sposobni da dovedemo određene procese dokraja.

Najavio je da će Ministarstvo sigurnosti vršiti procjenu rizika ugroženosti BiH uzrokovanu organiziranim kriminalom, korupcijom i terorizmom te da će takve mapirane procjene dostavljati svim sigurnosnim agencijama u BiH, koje ih mogu koristiti u svom radu.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PSBiH Sifet Podžić ocijenio je da je u ovoj godini u BiH došlo do naglog poboljšanja sigurnosti, zahvaljujući radu Ministarstva sigurnosti i agencija na državnom nivou.

Najavio je da će jedan od zadataka Komisije biti da podrži prijedloge Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u vezi s reorganizacijom ove institucije, između ostalog, da se povećava broj policajaca na terenu.

Osim toga, napomenuo je da je zaključeno i da pripadnici Oružanih snaga BiH imaju jako kratak rok službe i nizak koeficijent plaća te će biti predloženo da se i to izmijeni.

Također je istakao da je vrijeme da se usvoje neki zakoni koje će agencije predložiti, a tu se prvenstveno misli na Zakon o policijskim službenicima, koji je već duže vrijeme u pripremi.