Vijesti
Politika
Sarajevo
Predstavnički dom PFBiH odobrio rebalans federalnog budžeta za 2016. godinu
30.11.2016. 02:30
Izvor: mojportal.ba
Predstavnički dom PFBiH odobrio rebalans federalnog budžeta za 2016. godinu
Ovogodišnji federalni budžet, na osnovu predloženog rebalansa, bit će smanjen za 81,6 miliona KM u odnosu na postojeći i iznosit će 2.517.180.917 KM.
Kazala je to dopremijerka i federalna ministrica finansija Jelka Milićević poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koji su danas odobrili odluku o budžetskim izmjenama i dopunama, a koju je potrebno da usvoji i Dom naroda.
Rebalans budžeta potrebno je izvršiti jer je evidentno da do kraja 2016. neće biti doznačena sredstva od projekta DPL (kredit za razvojnu politiku) Svjetske banke i druga tranša Međunarodnog monetarnog fonda, te su zamijenjena alternativnim izvorima finansiranja, odnosno primicima od domaćeg pozajmljivanja.
''Prihodi od poreza na dobit pojedinaca i preduzeća su povećani za oko 10,4 miliona KM, dok su prihodi od neizravnih poreza ostali nepromijenjeni. Neporezni prihodi u ukupnom iznosu su povećani za 27,2 miliona KM i najznačajniji su prihodi od povrata krajnjih korisnika, koji su u konačnici povećani za 35,4 miliona KM'' - kazala je Milićević.
Na ovoj poziciji planirana su sredstva od 50 miliona KM, a planiraju se povući s računa Revolving fonda u okviru projekta „Poboljšanje pristupa malim i srednjim preduzećima finansijskim sredstvima“, koji je finansiran kreditnim sredstvima Svjetske banke.
Izvršeno je povećanje emisije obveznica za 100 miliona KM i emisije trezorskih zapisa za 50 miliona KM. Naime, Vlada je odustala od dvije emisije od po 30 miliona KM, zbog čega je u konačnici na ovoj poziciji došlo do reduciranja planiranog iznosa za 10 miliona KM.
Rashodi budžeta su smanjeni za 16,3 miliona KM. Troškovi za plaće, naknade i doprinose smanjeni su za 10,3 miliona KM kao rezultat moratorija na zapošljavanje, koji Vlada provodi od 2015. godine.
Najznačajnije povećanje odnosi se na ugovorene usluge, zatezne kamate, sudska rješenja i troškove spora da bi se mogla izmiriti i glavnica na sudske presude s razdjela a koje se odnose na radne sporove.
''Svjesna problema u kojima su se našle općine pogođene poplavama u 2014., Vlada planira preuzeti obveze Fonda za pomoć područjima stradalim od prirodnih i drugih nesreća prema tim općinama. Shodno tome, na razdjelu Federalnog ministarstva prostornog uređenja planirana su sredstva od četiri miliona KM, koja će biti usmjerena za te namjene'' - kazala je Milićević.
Imajući u vidu da Federalno ministarstvo okoliša i turizma nije realiziralo u 2015. godini prioritetne projekte planirana su dodatna sredstva u iznosu od milion KM.
S druge strane, brisana su sredstva u iznosu od 2.000.000 KM za finansiranje projekta Lokalnog razvoja fondacije ODRAZ.
''Na kapitalnim transferima privatnim poduzećima i poduzetnicima brisan je transfer na razdjelu Federalnog ministarstva finansija - japanski grant u iznosu od 3.000.000 KM'' - kaže Milićević.
Tokom rasprave na navedene izmjene i dopune ovogodišnjeg budžeta poslanici, većinom opozicije, stavili su zamjerke u pogledu da je ovo nije razvojni, već sanacioni budžet, te da se kontinuirano smanjuju sredstva za kulturu i sport.
Komentirajući to federalna ministrica finansija navela je da na današnji dan u Fondaciji za kinematografiju ima neutrošenih 3,5 miliona KM, a "traži se povćanje. Nije sve tako banalno kako se pokušava prezentirati.Ne bih voljela da ova vlada narednoj vladi ostavi deficit od 172 miliona KM" - poručila je Milićević poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na vanrednom zasjedanju, na kojem je prihvaćen i prateći akt Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju budžeta FBiH za 2016. godinu.