Vijesti
Politika
Spreman prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH
05.12.2016. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Spreman prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH već pripremljen, te da preostaje da budu usaglašeni detalji sa HDZ-om BiH i strankama Saveza za promjene, ako to žele, prije nego što bude upućen u zvaničnu proceduru.

Dodik smatra da je rješavanje statusa Ustavnog suda BiH važnije od evropskog puta i da to pitanje treba da bude riješeno ove zime.

On je naglasio da postoji i konsenzus Hrvata o ovom pitanju, te pozvao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i opoziciju iz Republike Srpske da se ujedine o ovom pitanju.

Dodik je za "Glas Srpske" rekao da na nivou BiH ne može biti donesena više nijedna odluka, niti zakon dok na dnevni red ne bude stavljen i usvojen zakon o Ustavnom sudu, koji će eliminisati strance iz tog suda.

"Ne tražimo da bude zaustavljen život, nego odlučivanje. Ustavni sud uporno koristi ove stvari za obračun sa Srpskom i potrebno je dovođenje ove institucije u red da bi radila prema zakonu i da u njoj odlučuju jedino domaće sudije", rekao je Dodik.

On je dodao da nigdje u svijetu ne postoji ustavni sud čiji rad nije regulisan zakonom.

"Miješanje suda u pitanja koja nisu u njegovoj nadležnosti i čiji rad nije regulisan zakonom postoji samo u BiH i pokazuje neodrživost takvog pravosuđa", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska će nastaviti da slavi Dan Republike 9. januara i u tome je neće omesti nikakve odluke Ustavnog suda.

Dodik i lider HDZ-a Dragan Čović u oktobru su najavili da će ove dvije stranke u Parlament BiH uputiti zajednički prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, kojim bi bila omogućena zamjena stranih sudija domaćim i onemogućeno preglasavanje na štetu jednog naroda.

Predstavnici Republike Srpske saglasni su da je ovaj zakon neophodno donijeti što prije, naročito nakon što je 1. decembra Ustavni sud prihvatio zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za rješavanje ustavnopravnog spora BiH sa Republikom Srpskom i poništio rezultate referenduma koji je održan 25. septembra, navodi "Glas Srpske".