Vijesti
Politika
Zlatko Lagumdžija
Uspjeh ili nestabilnost BiH povezan s razvojem ili krizom u regionu
16.12.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Uspjeh ili nestabilnost BiH povezan s razvojem ili krizom u regionu
Ne postoji plan "B" za jačanje državnosti i efikasnosti Bosne i Hercegovine kao države i društva zajedničkih vrijednosti, kazao je bivši ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, obraćajući na skupu ambasadora članica NATO i zemalja koje su u procesu riključivanja ovoj organizaciji upriličenom u Briselu.
Kako je naglasio, NATO kao i Evropska unija su, prije svega, alat promjena unutarnje strukture, ekonomskog razvoja i vladavine prava država regiona, pa tako i BiH, a tek onda i cilj kojim se postiže i veća uzajamna sigurnost i saradnja.
Istaknuo je važnost Berlinskog procesa saradnje u regionu kao važnost ispunjenja reformske agende na putu BiH ka EU i to prije svega u domenu vladavine prava i ekonomskog razvoja o čemu postoji politički konsenzus svih aktera.
Mišljenja je da su ustavne reforme neminovne na tom putu, ali one ne smiju biti prepreka ili uvjet za neophodne reforme koje postupno vode ka samoodrživom razvoju i jačanju vladavine prava.
Podvukao je da je uspjeh ili nestabilnost BiH povezan s razvojem ili krizom u čitavom regionu, dodajući da je uspješnija BiH i razlog i rezultat za uspješnost susjeda, kao što su i eventualni problemi u centralnoj državi bivše Jugoslavije uvod u probleme svih država regiona.
Odgovarajući na pitanja vezana za mogućnost nasilnog ekstremizma u BiH, Lagumdžija je pojasnio da su prevencija, liderstvo na principima društva zajedničkih vrijednosti, izgradnja institucija i uključenost svih društvenih aktera, osnovne pretpostavke borbe protiv nasilnog ekstremizma.
Zaključio je da za BiH, region, kao i evroatlantski prostor važi isto pravilo "ili ćemo ploviti zajedno ka prosperitetu vođeni principima društva zajedničkih vrijednosti ili ćemo potonuti", saopćeno je danas iz Fondacije društva zajedničkih vrijednosti.