Vijesti
Politika
Nedeljko Čubrilović
Nije realno da Republika Srpska organizira referendum o odcjepljenju
19.12.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Nije realno da Republika Srpska organizira referendum o odcjepljenju
Nije realno da Republika Srpska organizira referendum o odcjepljenju. To je medijska i politička manipulacija kojom se maše svaki put kada se spomene riječ referendum – izjavio je u intervjuu za “Večernji list” predsjednik Narodne skupštine RS-a, Nedeljko Čubrilović.
On glavnim izazovima koji će se naći pred entitetskim parlamentom u narednoj godini smatra teme koje su definirane u Upitniku Evropske unije.
''Najviše vremena u narednoj godini zakonodavne vlasti u BiH potrošit će na usklađivanje našeg zakonodavstva s europskom praksom'' – smatra Čubrilović.
Po njegovim riječima, suradnja parlamenata u Bosni i Hercegovini nije na zavidnoj razini to je “sasvim sigurno nešto na čemu treba raditi u budućnosti.”
Odgovarajući na pitanje kako do više razumijevanja, povjerenja i suradnje među narodima u BiH Čubrilović kaže da je rješenje u dijalogu.
''Svi problemi i svi nesporazumi i u životu i u politici i u državi i u diplomaciji rješavaju se razgovorom. Sve dok ljudi razgovaraju oni će naći neko rješenje. Najgore je kada kada tog razgovora više nema. Prošlo je 25 godina od rata, a mi se vrtimo u začaranom krugu istih tema.
Možda te teme i danas donose političke poene, možda je to politički pragmatizam kojim se dobivaju izbori i najlakše vlada emocijama, ali postoji i realni pristup problemima, kojem sam bliži, a on kaže da se mi hitno moramo okrenuti realnosti, gospodarstvu i ekonomiji.
Mi smo siromašna zemlja i bit ćemo još siromašnija ako sve svoje snage ne preusmjerimo na jačanje ekonomije i oživljavanje gospodarstva, što će voditi k porastu zapošljavanja i dizanju standarda naših građana. To je pravi patriotizam, kada želiš i činiš sve da tvoja zemlja, da tvoj narod živi dobro i budu zadovoljni.
Čovjek sam koji je u politiku ušao iz gospodarstva i jedini motiv koji vidim u svom političkom angažmanu je upravo taj – učiniti ovo mjesto kroz razvijenije gospodarstvo i ekonomiju, boljim za sve. A onda će biti sigurno i manje nesporazuma medju nama'' – kazao je Čubrilović.