Vijesti
Politika
Trnka: Organizatori proslave Dana RS-a već su u međunarodnoj izolaciji
09.01.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Trnka: Organizatori proslave Dana RS-a već su u međunarodnoj izolaciji
Profesor ustavnog prava Kasim Trnka kazao je za Klix.ba kako je današnje obilježavanje neustavnog Dana Republike Srpske civilizacijski neprihvatljivo te da je predsjednik RS-a Milorad Dodik na ovaj način u potpunosti savladao opoziciju u manjem bh. entitetu.
Trnka je rekao da se današnja ceremonija u Banjoj Luci treba posmatrati na više nivoa i to sa stanovišta odnosa unutar tog entiteta, odnosa u BiH i sa susjedstvom te na nivou međunarodnih odnosa.
"Što se tiče odnosa u RS-u, očigledno je provjerena matrica da se nacionalnim pitanjima skrene pažnja sa stvarnih problema. Republika Srpska, nakon što je etničkim čišćenjem i genocidom stvorila homogen prostor, može manipulisati referendumima i proslavama", kazao je Trnka.
Istakao je da je predsjednik RS-a Milorad Dodik našao formulu putem kojem može potpuno savladati opoziciju u RS-u.
"Opozicija prosto nema argumenata i jednostavno se priklanja Dodikovom konceptu ponašanja. Primjer je SDS, a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. Iz FBiH bi trebalo radikalnije odgovoriti na ovo i mobilisati na neki način medije i međunarodnu javnost. Nešto što je civilizacijski i prema odluci Ustavnog suda BiH neprihvatljivo danas se obilježava u RS-u", rekao je Trnka.
Kako kaže, ovo direktno predstavlja i kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma s obzirom na to da je Dejton definisao da je BiH država zasnovana na vladavini prava.
"Ako je išta vladavina prava, onda je to provođenje odluka Ustavnog suda. Samim tim je prekršen Dejtonski mirovni sporazum. Sve to ne bi moglo biti izvršeno da nema podrške iz Srbije i Rusije koja ima svoje strateške interese na Balkanu i oni idu preko Srbije i RS-a", kazao je Trnka.
Dodao je da organizatori ceremonije proslave neustavnog Dana RS-a već jednom moraju shvatiti da su već u međunarodnoj izolaciji.
"Međunarodna zajednica, iako ignoriše obilježavanje Dana RS-a, ništa ne poduzima, a ima alate i mehanizme. Problem je u američkoj administraciji s obzirom na promjene vlasti, a EU se također zabavila svojim problemima. Srbija, Rusija i Dodik koriste stanje u svijetu misleći da na ovaj način mogu ojačati svoju poziciju", rekao je Trnka.
Zaključio je da ključ svih problema leži u ustavnom konceptu BiH koji je od početka uspostavljen kao generator krize, jer je poziciju svih onih koji ne pripadaju konstitutivnim narodima postavio u diskriminatorski položaj.