Vijesti
Politika
Počela 88. sjednica Vlade FBIH
27.01.2017. 12:00
Izvor: Vijesti.ba
Počela 88. sjednica Vlade FBIH
Vlada Federacije BiH će na današnjoj sjednici koja je počela u Sarajevu, razmatrati Nacrt zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem FBiH, koji uređuje ciljeve i načela razvojnog planiranja i upravljanja razvojem Federacije BiH, kantona i jedinica lokalne samouprave, uređuje vrste strateških kao i dokumenata neophodnih u postupku njihove implementacije, odgovorna tijela, proces razvojnog planiranja i upravljanja, zatim programiranje, monitoring, evaluaciju i izvještavanje, finansiranje implementacije strateških dokumenata i nadzor.

Razlog za donošenje Zakona je stvaranje pretpostavki za ubrzaniji i ujednačeniji socijalno-ekonomski razvoj, uspostavljanje adekvatnog i harmoniziranog sustava razvojnog planiranja i upravljanja razvojem, koji bi na koordiniran način uključivao sve nivoe vlasti u FBiH.

Bit će, također, razmatran Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, kao zakonski okvir za provođenje odluke Ustavnog suda BiH od 30.3.2012. i 23.11.2012. godine, te odluka Evropskog suda za ljudska prava od 27.5.2010. godine.

Pred članovima Vlade su i predložene izmjene i dopune Uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću.

Vlada Federacije BiH danas će se izjasniti o usvajanju planove rada za 2017. godinu više federalnih institucija - federalnih ministarstava, direkcija, uprava, zavoda... koji su pripremljeni u skladu sa Uredbom o planiranju rada i izvještavanju o radu Vlade Federacije BiH, federalnih ministarstava i institucija.

Na današnjoj sjednici će biti razmatrana i inicijativa Gradskog vijeća Grada Zenica da Zakon o utvrđivanju naseljenih mjesta i izmjena u nazivu naseljenih mjesta u određenim općinama, bude dopunjen novim naseljenim mjestom Varda, koje bi bilo izdvojeno iz naseljenog mjesta Briznik.

Na prijedlog Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, u dnevni red su uvršteni prijedlozi osam odluka o izdvajanju budžetskih sredstava u visini od 4.755.000 KM za potrebe boračke populacije i kao podrška radu njihovih udruženja.